АФОРИСТИЧАРИ У АНТОЛОГИЈИ САВРЕМЕНОГ СТВАРАЛАШТВА ЗА ДЕЦУ
СРПСКИХ ПИСАЦА У РАСЕЈАЊУ

Из штампе је недавно изашла Антологија савременог стваралаштва за децу српских писаца у расејању, коју су приредили књижевници Александар Чотрић из Београда и Љубиша Симић из Франкфурта. Рецензенти књиге су Витомир Теофиловић и Слободан Станишић, а издавач је "Пчелица" из Чачка.

У овом капиталном делу, на око 550 страна налазе се песме, приче и афоризми 110 аутора из 20 земаља са четири континента. Представљен је век књижевности за најмлађе српских аутора који живе и стварају изван матичне земље, од Војина Паскуловића, рођеног у Румунији 1908. године, до Станка Станковића, рођеног у Немачкој 2004. године. Антологија садржи и основне био-библиографске податке о ауторима, који су сврстани према годинама рођења.

"Мерено данашњим критеријумима и неки од наших највећих писаца за децу живели су ван граница тадашње Србије, односно у расејању - Доситеј Обрадовић, Симо Матавуљ, Јован Јовановић Змај, Јован Грчић Миленко, Петар Кочић... Без њиховог дела и огромног доприноса, српска књижевност за децу била би незамисливо сиромашнија. Тако и данас, засигурно, изван Србије, међу четири милиона наших сународника, пишу књижевници чија дела већ јесу, или ће тек бити чврсто узидана у грађевину српске књижевности и бити њен особени украс", истиче Александар Чотрић у предговору Антологији.

У Антологији су објављени афоризми за децу Слободана Јанковића из БиХ, Радомира Путниковића из Велике Британије, Јове Николића из БиХ, Драгослава Митровића из Швајцарске, Дејана Тофчевића из Црне Горе, Горана Мракића из Румуније, Станислава Томића из БиХ и Бојана Рајевића из Црне Горе.

Антологија је успешно представљена на сајмовима књига у Франкфурту, Београду и Темишвару.