У СТРУМИЦИ ПРЕДСТАВЉЕНА НОВА КЊИГА АФОРИЗАМА

ЂОРЂИЈА П. ПАНОВА


„Украдено сунце“ наслов је најновије, пете књиге афоризама македонског писца Ђорђија П. Панова. Збирка овог аутора промовисана је недавно у Струмици,  у Центру за културу «Антон Панов». Ова установа националног значаја је издавач представљеног дела.


О књизи су говорили др Ана Витанова, Иван Котев и сам аутор. Ученици средње школе «Јане Сандански» читали су афоризме из збирке, а полазници музичке школе «Боро Џони» били су задужени за музички интермецо.


Ђорђи П. Панов рођен је 1960. године у Струмици. Средње образовање стекао је у родном граду, а диплому Економског факултета у Скопљу.

Од ране младости пише поезију, али највеће интересовање показује за афоризме који су постали његова преокупација последњих тридесет година.


Аутор је још четири књиге афоризама. Прву збирку - «Духовна таласања» објавио је 2001. године, а другу - «Клепсидра» 2004. Трећа његова књига - «Друга кожа» издата је 2007. године, а четврта - «Између редова...», светло дана угледала је 2014. године.

Прве две Пановљеве књиге преведене су на енглески језик 2007. године. Преводилац је угледни професор Георги Стојев и њима је аутор заступљен у пројекту «Растко Македонија». Трећу књигу на енглески је превела професорица Соња Митева.


Ђорђи Панов је коаутор «Струмичке ризнице» и представљен је у антологији «Врели мразеви», коју је приредио Васил Толевски.


Нема, вероватно, ниједног љубитеља лепих мелодија на Балкану који не зна чувену и предивну македонску песму «Лажи, лажи, Вере» у којој се помињу и «струмичке меане». Међутим, Струмица је и град који је изнедрио више значајних афористичара, па је тако 2010. године објављена заједничка књига тројице овдашњих афирмисаних аутора: Ђорђија Панова, Ристе Филчевског и Костадина Устапетрова, названа «Попуњена празнина». На иницијативу Панова, три године касније штампан је «Зборник завичајних афористичара», у којем су равноправно заступљена петорица струмичких аутора најкраће књижевне форме: др Димитар Алачки, Ацо Ђорђијев, Ђорђи П. Панов, Костадин Устапетров и Ристо Филчевски.