МЕЂУНАРОДНЕ АКТИВНОСТИ СРПСКИХ АФОРИСТИЧАРА

- Београдски афористичарски круг и Московски клуб афористике потписали су 26. јуна споразум о сарадњи који предвиђа објављивање антологије савременог српског афоризма на руском језику и такве антологије руског афоризма у Србији, током 2015. године - саопштио је данас Александар Чотрић, заменик председника БАК-а, на конференцији за новинаре у Удружењу књижевника Србије.

Чотрић је рекао да је потпис на споразум у име БАК-а ставио председник Александар Баљак, а у име МКА-а челни човек удружења Сергеј Сидоров.

Споразум, поред осталог, предвиђа и размену искустава, превођење афоризама на српски и руски језик, заједничко учешће чланова два удружења на фестивалима хумора и сатире и афирмисање афористичарског стваралаштва.

Први међународни споразум о сарадњи БАК је потписао 2011. године са Друштвом словеначких афористичара, а резултат сарадње су објављене антологије словеначког и српског афоризма у Србији и Словенији.

Александар Чотрић је рекао да је у протеклих годину дана у Италији објављена антологија српског афоризма под насловом "Афокалипса", а у Шпанији на баскијском језику антологија "Пуцањ у рат". Антологију на италијанском превео је и приредио професор књижевности Фабрицио Карамања. Објавила је издавачка кућа "Ђенези" у Торину, а у њој су афоризми 34 српска аутора из Србије, Републике Српске и Црне Горе. У шпанској провинцији Баскија, у граду Аморбиета-Ечано објављена је овог месеца антологија српског афоризма, коју је превео и приредио Хасијер Агире, а издавач је "Еротета". У њој су афоризми 43 писца кратке форме из Србије, Републике Српске, Црне Горе и Румуније.

Чотрић је истакао да одабрани афоризми најбоље представљају српску афористику и њене књижевне домете, те да ове антологије потврђују да афоризми преводом не губе на вредности и оштрини.

На конференцији за новинаре у УКС представљена је и антологија словеначког афоризма на српском језику "Суначана страна Алпа", коју су заједно објавили БАК и издавачка кућа "Биндер". Српским читаоцима представљене су духовите мисли 35 стваралаца из бивше најсеверније југословенске републике. Најпознатији међу њима је Жарко Петан, који је недавно преминуо у Љубљани.

Александар Чотрић је казао да ће српски афористичари до краја године учествовати на књижевним смотрама и манифестацијама у Румунији, Мађарској, Аустрији и Немачкој.

Секретар БАК-а Душан Пуача најавио је одржавање Међународног фестивала хумора и сатире "Сатира феста 2014" за 17. октобар у Београду, који ће бити посвећен 150. годишњици рођења комедиографа и сатиричара Бранислава Нушића. Пуача је рекао да је расписан конкурс БАК-а за учешће на овој манифестацији, који је отворен до 15. септембра, те да ће бити додељена признања за најбољи афоризам, сатиричну причу и песму, као и за укупан допринос српској сатири и награда "Златни круг", за афирмисање српске афористике у иностранству.

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ