ПРЕДСТАВЉЕНА АНТОЛОГИЈА АФОРИЗАМА ЗА ДЕЦУ

У Београду је 5. децембра представљена Антологија српског афоризма за децу "Раздељак", у којој је приређивач Александар Чотрић обухватио 750 афоризама од 70 аутора.

У књизи су заступљени сатиричари из Србије, БиХ (Републике Српске), Румуније и Немачке, који су живели и стварали у распону од 180 година, почевши од Јована Јовановића Змаја, до најмлађег Станислава М. Томића.

Промоција је одржана пред ученицима седмог и осмог разреда београдске основне школе "Дринка Павловић".

Невена Витошевић из Завода за уџбенике, који је издавач Антологије, рекла је деци да је „Раздељак“ једна од најзначајнијих књига коју је Завод објавио и да би афоризми могли да постану део СМС порука које шаљу.

Неки од афоризама Јована Јовановића Змаја, који су се нашли у овој збирци су: "Има у животу човечјем ствари које се не даду описати, него које се само осетити могу. На пример, батине", "Ко свакоме верује, заслужује да буде преварен".

У књизи су и афоризми Душка Радовића: "Децо, можете мислити какав је живот кад је од колевке, па до гроба најлепше ђачко доба", "Зашто о свему питају ђаке, кад је познато да они најмање знају", "Ја сам баксуз. Увек одговорим тачно на погрешно питање" и други.

Од приређивача се чуо и афоризам Бојана Љубеновића: "Девојчице су много досадне. Сваки час се у неког заљубе и растуре нам фудбалски тим!"

Чотрић је издвојио и афоризам најмлађег аутора у књизи - Станислава Томића: "Тата је глава породице, а мама не зна где јој је глава".

Приређивач Чотрић је нагласио да су афоризми сврстани тематски и да говоре о рођењу, најранијем детињству, татама и мамама, браћи и сестрама, ближој и даљој родбини, комшијама, вртићу, дечјим играма, школи, оценама, наставницима, несташлуцима, одмору, хобијима, спорту, забави, запажањима, размишљањима и ђачким љубавима.

Књижевник и рецензент Витомир Теофиловић објашњавао је деци разлику између пословица које су, како је рекао, практични савети, и афоризама, који су, такође, кратки, али, пре свега, духовити.

Други рецензнет, писац за децу Слободан Станишић рекао је да је афоризам кратка реченица коју је тешко написати, а која побуђује једну од најлепших људских особина – смех.

Он је поручио деци да у данашње време, када се они обично занимају СМС порукама, компјутерима и игрицама, узму ову књигу и за неколико секунди прочитају реченицу која је цело једно дело са поруком.

У Антологији су заступљени и афоризми за најмлађе, које су написали Саво Мартиновић, Ранко Гузина, Витомир Теофиловић, Слободан Станишић и Радомир Мићуновић, који су присуствовали промоцији.

Из Републике Српске у књизи су, осим Томићевих, представљени и афоризми Јове Николића, Слободана Јанковића и Стевана Р. Стевића.

У програму су учествовали карикатуриста Тошо Борковић, који је ђацима демонстрирао технику цртања и приказао своје карикатуре и Александар Филиповић Алфи, који је, заједно с младима, отпевао две своје песме.

Деци су се афоризми изузетно свидели, што су показали пажљивим слушањем, смехом и бурним аплаузима. На крају дружења, ученици су афоризме који су им се највише свидели издвојили и прочитали пред камерама Радио-телевизије Србије.

Невена Витошевић је у име издавача – Завода за уџбенике, примерке Антологије „Раздељак“ поклонила Славици Хорват, библиотекарки школе „Дринка Павловић“.

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ