BAK: NOVOGODIŠNjI SATIRIKON 28. DECEMBRA

U sredu, 6. novembra održana je sednica Beogradskog aforističarskog kruga, kojoj je predsedavao predsednik Aleksandar Baljak. Sednici su prisustvovali Dušan Puača, Vitomir Teofilović, Bojan Ljubenović, Aleksandar Čotrić i Vladimir Dramićanin.

Ocenjeno je da je ovogodišnji Satira fest, održan 12. oktobra, bio veoma uspešan, da su učesnici čitali kvalitetne priloge i da je publika bila izuzetno zadovoljna viđenim. Sa veoma malim finansijskim sredstvima obezbeđeno je učešće više od 30 aforističara iz cele Srbije i iz četiri države regiona, što predstavlja veliki uspeh za organizatore. Odlučeno je da BAK dodeli zahvalnice za pomoć u organizaciji Satira festa Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Gradskoj opštini Stari grad, Gradu Kragujevcu, hotelu Slavija, Kompaniji MOZZART i štampariji Bobo print.

Zaključeno je da se odmah počne sa pripremama za idući, jedanaesti međunarodni festival humora i satire "Satira fest 2013", koji će biti posvećen osamdesetoj godišnjici rođenja Brane Crnčevića i Jovana Hadži-Kostića.

Članovi BAK-a su informisani od predsednika Baljka da su pripreme za objavljivanje antologije slovenačkog afoizma u završnoj fazi i da će uskoro biti objavljena knjiga koja će reprezentovati ono najbolje u savremenoj slovenačkoj aforistici. Izdavač antologije je BAK, a njen priređivač je Franci Čeč, predsednik Društva slovenačkih aforističara. Aleksandar Baljak je urednik izdanja, prevodilac je Miljenka Vitezović, a autor predgovora je Milovan Vitezović.

BAK i Kolarčeva zadužbina i ove godine će zajednički organizovati Novogodišnji satirikon 28. decemba od 19 časova i 30 minuta. BAK je odlučio da selektor za 2012. godinu bude autor TRN-a i urednik satire u "Novostima" Bojan Ljubenović, koji će odrediti učesnike i definisati koncepciju 32. po redu Satirikona.

BAK će u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom 20. decembra organizovati i Veče savremene srpske satirične priče.