АЛЕКСАНДРУ БАЉКУ ПРИЗНАЊЕ 

„ПОБЕДНИК НАД ПОБЕДНИЦИМА“

НА ПРВОМ ФЕСТИВАЛУ ХУМОРА И САТИРЕ У РАКОВИЦИ

Београд, 17. децембар – Сатиричар из Београда Александар Баљак проглашен је за „Победника над победницима“ на Првом међународном фестивалу хумора и сатире „Велика празнина за велики лет“, који је 15. и 16. децембра одржан у организацији Центра за културу и образовање Раковица. Баљку су припали плакета и уметнички израђени уникатни „Сатирички штап“ и Статуета, које му је на завршној вечери уручио председник Уметничког савета Фестивала академик проф. др Павле Ковачевић. Ковачевић је том приликом нагласио да Фестивал, „поред критичког аспекта“, „афирмише племенитост и мудрост“.


На расписани конкурс Фестивала у категоријама афоризма, приче, песме и карикатуре пристигли су радови више од три стотине аутора из Македоније, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Бугарске, као и из четрдесетак места у Србији.


Баљак је, иначе, победник конкурса у категорији афоризма, а међу више од хиљаду приспелих афоризама које су написали стотинак аутора, за најбољи је проглашен: „Плаћате ли картицом, или бубрегом?“


Стручни жири Фестивала који су чинили књижевници Витомир Теофиловић, Александар Чотрић и Никола Рајаковић за најбољу сатиричну песму изабрали су рад под насловом „Писмо“, аутора Богдана Бошка Бућана из Новог Сада.


Сатирична прича „Жестоки момци“, Мирослава Средановића из Београда понела је звање најбоље у овом жанру.

Војиславу Милићу из Београду припала је прва награда на конкурсу карикатура.


Свим првонаграђенима уручен је „Сатирички штап“, дело вајарке Стеле Марковић, док је Статуету за апсолутног победника Фестивала израдио вајар мр Вукашин Миловић. Уручене су и плакете освајачима других и трећих награда, као и ауторима похваљених радова из Србије, Македоније, Црне Горе и БиХ.


Фестивал су својим учешћем обогатили гости из Македоније – универзитетски професори др Христо Петрески, др Јордан Ђорчев и др Васил Тоциновски. У музичком делу програма наступила је вокални солиста Нада Попов, а водитељи програма били су драмски уметници Рада Ђуричин и Лазар Миљковић.


У оквиру манифестације, у сали Центра за културу и образовање Раковица првог фестивалског дана отворена је самостална изложба карикатуристе Николе Драгаша из Панчева и представљена је књига афоризама Александра Баљка „Зидови на хоризонту“, која је недавно објављена у издању „Архипелага“. О књизи су говорили Витомир Теофилић, Александар Чотрић и аутор.

Фестивал је отворио председник Градске општине Раковица Владан Коцић, који је истакао да се овај Фестивал разликује од других јер „жели да афирмише филозофски и уметнички приступ животу и свету“. Директорка Центра за културу и образовање Раковица мр Наташа Николић је изразила уверење да ће Фестивал, уз подршку Градског секретаријата за културу Града Београда постати традиционалан, јер је конципиран да негује и подстиче „духовност и духовитост“ и „сагледавање друштвених прилика и неприлика кроз хумор и сатиру“.

ЦЕНТАР  ЗА КУЛТУРУ И ОБРАЗОВАЊЕ

РАКОВИЦА