IZAŠLA KNJIGA DRAGOSLAVA MITROVIĆA ,,BLAGO VAMA KOVČEG NAMA

MADE IN SWITZERLAND

(БЛАГО ВАМА КОВЧЕГ НАМА - афоризми,

Драгослав Митровић,

"Биндер", Београд 2014, 157 страна)


"Благо вама ковчег нама" наслов је нове, треће по реду, књиге афоризама Драгослава Митровића, аутора рођеног 1964. године у Лесковцу, који већ 23 године живи и ради у швајцарском граду Цириху.


Књигу је објавила издавачка кућа "Биндер" из Београда, као 15. у едицији "Осма сила". Књига доноси више од 750 афоризама на око 160 страна, у избору Александра Баљка, а под уредничком палицом Весне Денчић. Аутор карикатуре на насловној страни је стари мајстор цртежа Никола Оташ. Баљак је обавио изузетно значајан део посла, јер је од мноштва ауторових записа, зналачки изабрао оне најбоље.


Афоризми у збирци настајали су пуних девет година, односно од објављивања претходне Митровићеве књига која је штампана 2005. године.


Драгослав Митровић је објавио изузетно квалитетну књигу, која обилује духовитим и шармантним афоризмима на веома различите теме. У овој збирци нема овешталих, шаблонски грађених поенти, на много пута коришћене теме и уз употребу ноторних фраза. Напротив, Митровићева књига је као башта у пролеће, јер одмара поглед и надахњује чула бојама, облицима, мирисима и, посебно, свежином.


Импресионира то што аутору није отупела критичка оштрица током боравка у уређеној, скоро па идиличној Швајцарској, а истовремено и одлична обавештеност о свему што се догађа у Србији и на Балкану.


Хумор, у комбинацији са сатиричном оштрином су основна одредница збирке. Аутор говори и о бројним актуелним питањима, али на универзалан начин, показујући своју афористичарску вештину да створи мисли трајне вредности. Његое максиме су мајсторски исписане кратке приче, мини есеји, бритки коментари и необични искази. Митровић овом књигом потврђује самосвојност, ерудицију, смисао за парадокс и одличну информисаност. Његова књига је веома допадљива, читљива и брзо осваја сваког љубитеља кратке форме. Драгослав Митровић је начинио велики корак у квалитативном смислу у сврстао се уз бок водећим српским сатиричарима.


Афоризми су веома уједначеног квалитета. По структури и стилским формама су, међутим, веома различити и држе читаочеву пажњу од почетка до краја. Подстичу на ново читање, не зато што читалац не разуме њихове поруке, већ због чистог задовољства и уживања у високим уметничким дометима.


Зато је ова књига незаобилазно штиво за све који пишу и воле романе у једној реченици!


Из обиља добрих афоризама, доносимо неколико у којима се помиње ауторова друга држава:


Да ли имам хартије од вредности?

Да. Имам швајцарски пасош.


Швајцарски сир у нама, гастарбајтерима, 

буди носталгију за српским законима.

Рупа до рупе.


Зашто сам отишао у Швајцарску

да пишем афоризме?

Зато да не бих био близак

властима у Србији.


Зашто често из Швајцарске

долазим у Београд?

Вуче ме носталгија

за швајцарским трамвајима.


Ја се из Швајцарске са својом родбином

у Србији дописујем на немачком.

Пишем им у швајцарским францима.


Недавно ме је један Швајцарац питао колико

дуго трају студије медицине у Србији?

Одговорих му исто толико колико се

и чека на уградњу вештачког кука.

Ништа није разумео.


Мој деда у Србији и ја у Швајцарској

имамо иста примања.

Он шест хиљада динара,

а ја шест хиљада франака.


А. Ч.