NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

РАДИВОЈЕ БОЈИЧИЋ

ДОБИТНИК НАГРАДЕ „ДРАГИША КАШИКОВИЋ“

Сатиричар из Београда Радивоје Бојичић овогодишњи је добитник награде за афористику «Драгиша Кашиковић», која се од 1994. године додељује за високе уметничке и научне домете и ширење граница слободе стваралаштва у областима, којима се бавио истакнути српски политички емигрант и свестрани уметник Драгиша Кашиковић (1932-1977).


Жири је у свом образложењу навео да је „Радивоје Бојичић истакнути српски аутор романа и прича, драмски писац, сценариста, афористичар, истраживач историје нашег хумора и сатире и дугогодишњи главни и одговорни уредник 'Јежа', најдуговечнијег балканског и јединог домаћег штампаног сатиричног часописа.


„То што 'Јеж' постоји у континуитету од 1935. године истински је подвиг, за шта највећа заслуга у последњих неколико деценија припада првом човеку часописа. Бојичић пише привидно лако, у стилским фигурама, вишесмислено, заводљиво, духовито, критички, лепршаво, користећи разноврсну лексику. Чини то континуирано, али увек оригинално и свеже. Последњих неколико година просто је тематски, стилски и поетички 'експлодирао', постигавши пуну стваралачку зрелост, на радост, па и одушевљење читалаца 'Јежа', других листова и часописа у којима објављује и, посебно, бројних пратилаца на друштвених мрежама. Захваљујући сатирама Радивоја Бојичића наше друштво је у прилици да се посматра у огледалу, које и када је криво, показује његово право лице“, истиче се у образложењу.

Награда, коју је установила Издавачка кућа «Српска реч», састоји из плакете и новчаног износа, а добитнику је уручена у Удружењу књижевника 17. јуна 2022. године.


О лауреату је одлучивао жири у саставу: књижевник Александар Чотрић (председник), уредник у «Српској речи» Александар Цветковић и књижевник Миодраг Јакшић (чланови).


Признање носи име по Драгиши Кашиковићу, једном од најзначајнијих стваралаца у дијаспори, сатиричару, писцу, публицисти, сликару, преводиоцу, новинару и уреднику. Кашиковић је од савременика назван „витезом српске политичке емиграције“. Рођен је 1932. године у Хаџићима, поред Сарајева. Као политички емигрант 1957. године дошао у САД, где је завршио факултет и перфектно овладао енглеским, немачким и француским језиком. Покренуо и књижевни часопис „Данас“, као и сатирични лист „Чичак“. Поред осталих, Кашиковић је објавио књиге „Поручник Каваја“, „Дупљаци“ (драма) и „Партија те тужи, Партија ти суди“ (афоризми). Кашиковића су у Чикагу убили агенти југословенске Службе државне безбедности, у редакцији листа "Слобода", гласила организације Српска народна одбране, коју је основао научник Михаило Пупин 1908. године.