NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

Knjiga "Čarobna igra rečima" D. I. Vilazorskog

Krajem prošlog meseca izašla je iz štampe knjiga „Čarobna igra rečima“ u kojoj Dimitar I. Vilazorski čitaocima sa makedonskog i srpskohrvatskog govornog područja predstavlja petoro aforističara koji prema njemu, svojim načinom pisanja, na neki način se odvajaju od ostalih. To su: Bojan Rajević (Crna Gora), Marjan Anđelovski (Makedonija), Marina Aristo Marković, Milan Ćirović i Peđa Đakonović (Srbija).


Za nepunu godinu ovo je već treća knjiga koju Vilazorski objavljuje dvojezično. Pretodne dve su knjiga sa 2u1 aforizmima „Sizife promeni vrh!“ (2021) i proza apsurda „Dolazi zima“ (2022).

U V O D

U ovoj knjizi pretstavljam Vam aforističare koji pišu malo „drugačije“. Neke njihove aforizme imaju jaku poruku, neki i nemaju poruku, ali svojom duhovitošću, igrom reči, dvosmislenosti, paradoksima itd. su interesantni za čitanje.


Skoro nakon svakog pročitanog aforizma od ovih autora, čitalac se mora zapitati: - Šta je pisac hteo da kaže? Ali ne kao u mnogim drugim slučajevima, zbog toga što je napisano nerazumljivo, već zbog toga što aforizam svojom dvosmislenošću, igrom reči, paradoksom, nudi više odgovara, pa čitalac je u situaciji kada može da razmišlja koji je pravi odgovor, ili da odabere odgovor koji se njemu najviše dopada, pa ako hoćete, i ko njemu odgovara.


Njihov raskošni talenat sam primetio na Fejsbuku. Isto to su primetili i neki urednici javnih glasila, pa često tamo objavljuju njihove aforizme. Mada neki od njih nisu aktivni u zadnje vreme, šta se tiče redovnog prisustva na socijalnim mrežama, portalima i štampanim medijuma, očekujem da će svi oni sledećih godina biti perjanica Balkanskog aforizma. Biću srećan ako im ova knjiga da krila i da ih potakne da počnu, odnosno da produže da se ozbiljno bave pisanjem aforizama.

Dimitar I. Vilazorski