АЛЕКСАНДАР ЧОТРИЋ РАЗГОВАРАО У МОСКВИ СА ВЛАДИМИРОМ ШОЈХЕРОМАлександар Чотрић, заменик председника Београдског афористичарског круга састао се 12. септембра у Москви са Владимиром Шојхером, афористичарем, чланом Московског клуба афористике и приређивачем већег броја изабраних дела кратке форме, међу којима; Антологије мудрости, Антологије мисли у афоризмима, Мудрости Русије, Мудрости Истока, Мудрости Европе, Антологије древног света и Антологије афоризама – класици и савременици.

 

У неким од ових избора у значајном броју заступљени су афористичари из Србије, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Словеније, Македоније и других земаља региона, а Шојхер је и уредник популарног сајта http://shoyher.narod.ru у оквиру којег се налази рубрика „Српски афоризам“ http://shoyher.narod.ru/kNIGA/serbskaf.html

 

Владимир Шојхер упознао је госта из Београда са својим радом на приређивању мисли, афоризама, цитата и сентенци аутора из света и Русије, стањем на хумористичко-сатиричној сцени Русије и активностима Московског клуба афористике.

 

Шојхер је представнику Београдског афористичарског круга уручио на поклон пет примерака капиталних дела Антологије мудрости и Антологије мисли у афоризмима. Српски аутор је узвратио примерцима књига аутора који пишу на српском језику.

 

Александар Чотрић је у разговору са руским колегом нагласио да су афоризми у Србији и бившој Југославији веома популарна форма сатиричног изгражавања и да за афоризме постоји велико интересовање новинске и књижевне публике.

 

Чотрић је најавио да је намера Београдског афористичарског круга да се у Србији идуће године објави Антологија савременог руског афоризма, чију основу ће чинити Шојхерова Антологија савремене отаџбинске афористике. Такође, жеља Београдског афористичарског круга је да се у Београду организује промоција ове Антологије и да гости „Сатира феста“ буду афористичари из Русије.

 

У јуну ове године потписан је споразум о сарадњи између Београдског афористичарског круга, на чијем челу је Александар Баљак и Московског клуба афористике, који предводи Сергеј Сидоров, тако да сусрет Чотрића и Шојхера представља наставак успешно започете сарадње представника две сродне организације.