NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

АНТОЛОГИЈА БУГАРСКОГ АФОРИЗМА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ ПРЕДСТАВЉЕНА У СОФИЈИ

У Градској библиотеци у Софији, у организацији листа за сатиру „Стршел“, 6. јуна представљена је антологија бугарског афоризма „Трн и ружа“ на српском језику, коју је превео и приредио Александар Чотрић. У мраморном фоајеу престочничке библиотеке, која се налази у центру града, окупио се велики број љубитеља афористике, хумора и сатире из целе Бугарске. У антологији која је недавно објављена у Београду, у издању Завода за уџбенике, представљена су 122 бугарска аутора и око две и по хиљаде њихових мисли. Међу заступљеним писцима су и нобеловац Елијас Канети, те већи број академика, професора универзитета и најугледнијих бугарских писаца и мислилаца.


Говорећи на софијској промоцији, универзитетски професор и преводилац Ганчо Савов истакао је да антологија „представља толико богат избор афоризама, какав у Бугарској још увек не постоји“.


Књижевник из Варне Валентин Димитров указао је да је „аутор радећи на антологији користио веома богату грађу из књига, новина, часописа и са интернета, због чега је 'Трн и ружа' најсвеобухватнија антологија бугарске кратке књижевне форме“.


Главни уредник „Стршела“ Михаил Вешим нагласио је веома добру сарадњу између српских и бугарских сатиричара, подсетивши да је „Александар Чотрић у Бугарској, у граду Свиштову добитник међународне награде за сатиричну причу, на конкурсу 'Алеко', у част бугарског писца Алека Константинова“.


Приређивач антологије Александар Чотрић рекао је да „Србију и Бугарску, осим аутопутева, повезују и књижевна дела“. Он је протумачио основне карактеристике бугарских афоризама, а то су, по њему: „поетичност, парадоксалност и филозофичност, те да говоре и крупним, универзалним темама, али их одликују и духовитост и критичност“. Чотрић је у Софији захвалио свима коју су му драгоценим саветима помогли да ова књига буде квалитетнија и садржајнија, посебно поменувши Витомира Теофиловића, Јову Николића, Игора Дамњановића Диба и Симеона Костова.


Промоцији су, поред осталих, присуствали и министар саветник у амбасади Србије у Софији Гордана Божић, заступљени аутори афоризама Веселин Зидаров, Диљан Бенев, Христина Острикова и Николај Драганов, као и карикатуристкиња Маргарита Јанчева, чији се цртежи налазе у антологији.


Током боравка у Софији Александар Чотрић је, поводом изласка антологије, дао получасовни интервју Бугарској националној телевизији.