КЊИГА АЛЕКСАНДРА ЧОТРИЋА ОБЈАВЉЕНА У МАЂАРСКОЈ

Књига хумористичко-сатиричних прича, под насловом „Љуте приче“ (Csipos tortenetek), београдског писца Александра Чотрића (1966), објављена је у Будимпешти, на мађарском језику, у преводу Светислава Недучића. 


Збирку, у којој се налази стотинак прича, објавила је издавачка делатност Самоуправе Срба у Мађарској.  У овом издању налазе се изабране приче из Чотрићевих књига „Обележене приче“, „Приче пред буђење“ и „Причињавање“, као и из рукописа нове књиге. Већина прича објављена је протеклих година на страницама "Српских недељних новина", недељника који на српском језику излази у главном граду Мађарске. 


Рецензент књиге Драган Јаковљевић, главни и одговорни уредник "Српских недељних новина" уочава да "Чотрић у својим причама настоји да сваког свог читаоца, а тиме и овај наш свет, учини хуманијим, праведнијим, пријатнијим или једноставно - бољим".


"Иако су ситуације и актери који се појављују у причама Александра Чотрића изникли из српског, односно балканског поднебља, димензије њихових осврта и духовитих закључака су универзалне и лако препознатљиве у читавом нашем региону, па тиме и читаоцима у Мађарској", закључује Јаковљевић. 


Књига ће током године бити представљена у Будимпешти и другим градовима Мађарске.


Kњиге прича Александра Чотрића до сада су на страним језицима објављене  у Пољској 2013. ("Записи са заседања") и прошле године у Бугарској ("Часна посланичка").