КЊИГА АЛЕКСАНДРА ЧОТРИЋА 
ОБЈАВЉЕНА У БУГАРСКОЈ

Софија, 10. децембар - Књига хумористичко-сатиричних прича, под насловом „Часна посланичка“ (Честна депутатска), београдског писца Александра Чотрића (1966), објављена је у Бугарској, у преводу Божидара Велчева.

 

Збирку, у којој се налазе 93 приче, објавила је издавачка кућа „Атеа букс“.  У овом издању налазе се изабране приче из Чотрићевих књига „Обележене приче“, „Приче пред буђење“ и „Причињавање“, као и из рукописа нове књиге.

 

Књига „Часна посланичка“ премијерно је представљена данас на Другом Софијском међународном сајму књига, који се одржава у Националном дворцу културе, у главном граду Бугарске.

 

Преводилац Велчев, који је професор на Софијском универзитету Свети Климент Охридски, на представљању је истакао да, „када се читају радови Александра Чотрића, познатог српског сатиричара, имате осећај да писац живи у Бугарској, зато што пишући о савременој српској стварности, исписује редове који су блиски читаоцима на целом Балкану“.

 

„Чотрић пише сатиру која се коси са здравим разумом, чита се у једном даху, изазива смех, али и подстиче читаоца да се дубоко замисли над прочитаним“, рекао је Велчев.

 

По његовим речима „иронија српског сатиричара није усмерена само ка елити, већ према свима“, те да је „редак случај да активан политичар пише тако оштру политичку сатиру“.

 

„Циљ писца није да демаскира одређеног политичког противника, већ да укаже на мане система у целини, с обзиром на то да упућује прекор друштву у транзицији, које је успоставило искривљене норме понашања и размишљања“.

 

Александар Чотрић је постао познат у књижевним круговима у Бугарској, када је 2012. године добио међународну награду „Алеко“, која се у граду Свиштову додељује за најбољу причу објављну током године. Добитници овог признања, поред осталих, су нобеловац Хајнрих Бел, амерички писац Вилијам Саројан и светски популаран израеалски аутор Ефраим Кишон.