НОВА КЊИГА АФОРИЗАМА ЗА ДЕЦУ
АЛЕКСАНДРА ЧОТРИЋА

Београд, 1. октобар - „Пријавићу насиље у породици. Мама ме тера да једем спанаћ“; „Мамин најважнији кућни посао је да ми напише домаће задатке“; „Тата у кући може све да поправи. Једино за мене каже да сам непоправљива ленштина“; „Највише волим да ми бака чита успаванке. Кад се бака успава, брат и ја можемо да радимо шта хоћемо“; „Мој деда је мало забораван. Прича ми бајке о 'Снежани и три прасета', 'Вуку и седам патуљака', 'Црвенкапи у чизмама' и  'Ивици и Пепељуги'; „Мени је школа као песма. Идем у музичку школу“; „Ко не понавља градиво, понавља разред“; „Сањам да добијем петицу. Зато и спавам на часовима“...

 

Ово су неки од тристотинак афоризама за децу из нове збирке Александра Чотрића (1966)  која је објављена под насловом „Књига против брига“. То  је пета књига за најмлађе нашег познатог афористичара и члана Удружења књижевника Србије.  Једна књига за децу објављена му је у Словенији.

 

Од прошле школске године Чотрићеви афоризми уврштени су у Читанку за четврти разред основне школе „Бескрајне речи“, што је први пример у нашој земљи да је најкраћа књижевна форма пронашла своје место у уџбенику и образовном систему Србије.  Чотрић је добитник награде „Доситејево перо“, које додељују ученици београдских школа и признања часописа „Витез“ и „Витезовог фестивала писаца за децу“ за „изузетан и драгоцен допринос улепшавању света детета“.

 

Афоризме у збирци „Књига против брига“ илустровао је Тихомир Челановић, објавила ју је издавачка кућа „Пчелица“ из Чачка, у знаменитој едицији „Пчелица ПЛУС“.

 

Књига је одмах по објављивању представљена у Српској школи и гимназији „Никола Тесла“ у Будимпешти, а током октобра аутор ће своје дело промовисати пред читалачком публиком у Темишвару и на међународним сајмовима књига у Франкфурту и Београду.

 

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ