NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

НАГРАДА ЗА СРПСКОГ АФОРИСТИЧАРА У РУМУНИЈИ

Београд, 3. октобар - Књижевник Александар Чотрић добитник је главне награде за афоризме на конкурсу Петог међународног Фестивала афоризама који се одржава у румунском граду Текући. На конкурсу је учествовало више стотина аутора из Румуније и иностранства.


Нашем афористичару припало је признање „Сапиенс Пироборидава“, названо према древном дачанском утврђењу у близини града и упућен позив од директора Фестивала Василеа Гике да учествује на манифестацији коју организују „Пелин фондације“ и локална самоуправа. Међу претходним добитницима признања су познати румунски афористичари Валериу Бутулеску, Николаје Петреску Реди и Јонуц Караџа. Награђени Чотрићеви афоризми уврштени су у Антологију која ће бити представљена на Фестивалу, планираном за 7. и 8. октобар у граду Текући, у близини Галаца у источној Румунији. Предвиђени су разговори афористичара са ученицима и студентима, књижевни сусрети, гостовања у медијима и одржавање Округлог стола на тему „Место афоризма у савременој књижевности“.


Александар Чотрић је 2020. године приредио Антологију румунског афоризма на српском језику „Мед и отров“ коју је објавио Савез Срба у Румунији, а књига је представљена у Београду, Новом Саду, Панчеву, Вршцу и Уздину.


УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ