АЛЕКСАНДАР ЧОТРИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ ЗА АФОРИЗМЕ ЗА ДЕЦУ

Књижевник из Београда Александар Чотрић добитник је награде "за изузетан и драгоцен допринос улепшавању света детета", коју су му доделили књижевни часопис за децу "Витез" и Витезов фестивал писаца за децу. 


Чотрићу је признање уручио познати писац за децу Слободан Станишић, на манифестацији 12. Витезов фестивал писаца за децу, који је 11. маја одржан у великој сали "Центра Сава", пред више од четири хиљаде малишана, њихових наставника и родитеља из свих делова Србије, али и Републике Српске и Црне Горе. Чланови жирија били су Љубомир Ћорилић, књижевник и књижевни критичар, Раде Ђерговић, афористичар и Недељко Попадић, песник и главни уредник часописа "Витез".


Александар Чотрић је аутор три књиге за децу "Дечја посла", "Својеглава књига" и "Озбиљно смешна књига". Приредио је антологију српског афоризма за децу "Раздељак". У Словенији је објављена његова књига афоризама за децу. Добитник је награде "Доситејево перо", дечјег жирија критике, која му је додељена 2011. године.


У образложењу за доделу награде, поред осталог, се наводи:


"Раде Јовановић каже да Саша Чотрић пише 'Сашаве афоризме за децу'. Шта то значи? Значи да пише афоризме који имају нешто само Сашино: духовито, племенито, посебно детињасто, а врло промишљено, мудро, као да их пише парламент дечјег народа који најбоље зна шта дете хоће: колико шале, а колико збиље. Прати дете у породици, вртићу, школи, посматра га из најоткаченијег угла детињства. Тако посматра и његове родитеље, васпитаче, учитеље, директоре, чак и школске теткице. Понекад његов афоризам ожари дете и све друге о којима пише. То значи да је Саша уочио неку грешку коју би требало хитно отклонити. Сашин афоризам каже детету: Насмеј се, од  смеха глава не боли. Као што је рекао Драган Лукић: „и смеха, смеха, смеха деци!“ То окрепљује дечју душу.


Зато што зна да пише афоризме деци, што им свакодневно нуди и афоризме других афористичара, што афоризмом воли децу - Саши припада „Витезова“ награда за допринос развоју афоризма за децу."