"Да пукнеш" и у Штипу

Тражила се књига више

Врањски афористичари, Душан Ђорђевић, Војкан Ристић, Драган Миљковић и Милан Илић Маја одржали су промоцију заједничке књиге афоризама „Да пукнеш“ у Националној установи Библиотека „Гоце Делчев“ у Штипу у Македонији, у суботу 17. јула. О афористичарима је говорио Благоје Савић, песник и потпреседник Удружења књижевника Врања. Присутни љубитељи сатире сваки изговорени афоризам испратили су аплаузом и смехом.
- Успостављен је присан контакт са посетицима, а наш афористичар Душан Ђорђевић посебно је разгалио публику говоривши сет афоризама на македонском језику – каже Савић.
Након промоције која је трајала више од сат времена посетиоци су разграбили књиге афоризама четворицe Врањанаца.
Промоција је одржана у оквиру „Штипског културног лета 2011“ на коме учествују, поред македонских уметника, и гости из Србије, Хрватске и Бугарске.  
- Удружење књижевника Врања наставља низ својих активности и с поносом истиче да врањски афористичари проносе славу српске сатире и ван граница. До краја године требало би да наши афористичари гостују у Солуну у Грчкој где би њихове афоризме преведене на грчки језик говорили тамошњи глумци – истиче Зоран С. Николић, председник УКВ.  


Између осталих афоризама, чули су се и ови: 
 
Њих су донеле роде, тако нешто мајка не рађа.
Нив штркот ги донесе, такво нешто мајка не раѓа.

Магарац подсећа на човека тек када му ставе самар.
Магарето потсетува на човек дури кога ќе му стават самар.

Све ће тата да ти купи, ако успе да те прода.
Тате сé ќе ти купи, ако успее да те продаде.

Пробио је лед, а онда су га дочекале ајкуле.
Го проби мразот, а тогаш го дочекаа ајкулите.

Душан Ђорђевић
 
<< I >>