УРУЧЕHЕ НАГРАДЕ "ДРАГИША КАШИКОВИЋ"

Традиционална 16. награда "Драгиша Кашиковић" уручена је 17. новембра у Београду писцу Душану Пуачи за сатиру, коментатору "Блица" Миленку Васовићу за новинарство, социологу културе Ратку Божовићу за публицистику и историчару Бранку М. Јевтићу за историографију, известила је новинска агенција Тањуг.
 
Ласкаво признање ауторима који су својим делом остварили врхунске домете и допринели слободи стваралаштва у областима којима се бавио Кашиковић, доделило је Министарство вера и дијаспоре, издавачка кућа "Српска реч" и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета.

На свечаности у седишту Министарства посебном плакетом награђен је румунски књижевник Валериу Бутулеску.

Одлуку о овогодишњим лауреатима донели су председник жирија Александар Чотрић и чланови Слободан Симић и Миодраг Јакшић.

У присуству ресорног министра Срђана Срећковића, лидера Српског покрета обнове Вука Драшковића, његове супруге Данице, политичких званичника, поштовалаца Кашиковића и рада добитника награда, приказани су делови филма "У спомен на Драгишу и Иванку" - документарца који је прошле године добио посебно признање. Подсетивши да је награда "Драгиша Кашиковић" установљена 1994. године у знак сећања на писца, новинара, публицисту и уредника листа "Слобода" Драгишу Кашиковића (1935-1977), који је због свог антирежимског и антикомунистичког деловања убијен у Чикагу, заједно са поћерком Иванком, Срећковић је добитнике назвао "људима који се залажу за слободу - цитира Тањуг министра вера и дијаспоре.
 
"Награда је и доказ да је процес исправљања историјских неправди, иако спор, у току. Настављамо да инсистирамо на откривању гробница, на усвајању и поштовању закона о реституцији и рехабилитацији...То је начин окретања ка будућности", навео је министар који је, уз Симића, и уручио признања.

Поруку лауреата најбоље илуструју речи Јевтића "ово је стимулативна награда", односно Божовића "награда представља културу сећања и пут до слободе и истине", преноси Тањуг.
 
Румунски књижевник Бутулеску, који је након свечаности представио нови рад "Пешчана оаза" говор је употпунио и афоризмима, од којих је на најбољи пријем међу присутнима наишао "Колумбо би стигао до Индије, али је по обичају интервенисала Америка".

Међу претходним добитницима награде су драмски писци Душан Ковачевић, Горан Марковић, Биљана Србљановић и Синиша Ковачевић, књижевници Милован Витезовић, Љиљана Шоп и Александар Баљак, историчари Бојан Димитријевић и Коста Николић, новинари Бојана Лекић, Миливоје Глишић, Петар Игња и Предраг Сарапа, закључује извештај агенција Тањуг.


<< I >>