"ЗЛАТНУ ЗНАЧКУ" ДОБИЛИ
МАРТИНОВИЋ, ТЕОФИЛОВИЋ И БОЖОВИЋ


Признање "Златна значка" које Културно-просветна заједница (КПЗ) Србије и Министарство вера и дијаспоре додељују за дугогодишњи допринос развијању културних делатности, уручено је 24. маја овогодишњим добитницима у Народном позоришту у Београду на сцени "Раша Плаовић".

Државни секретар Министарства вера и дијаспоре Миодраг Јакшић честитао је добитницима вредне и значајне награде, једног од ретких свеобухватних друштвених признања за допринос у области културе које се додељује за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе. "Српски ствараоци, ма где да живе, представљају јединствен културни и духовни корпус. Срећни смо што данас међу 54 добитника 'Златне значке' можемо видети наше људе из Јужне Африке, Америке, Француске, Немачке, Словеније и, наравно, свих делова Србије, укључујући Војводину, Косово и Метохију и Шумадију.
Јакшић је додао да верује да ће сви они од данас са поносом на свом реверу носити "Златну значку" КПЗ Србије, награду коју од 1981. године додељује КПЗ Србије а од 2005. године се придружило и Министарство вера и дијаспоре.

Према Јакшићевим речима, жири за доделу "Златне значке" у саставу књижевник Милован Витезовић, Марија Бишоп и он као председник, све одлуке је донео једногласно, од пристиглих 540 предлога додељено је 54 признања. Награда, позлаћена значка и повеља, графички лист уручена је овогодишњим добитницима међу којима су бројни уметници и културни активисти из дијаспоре. У име награђених захвалио је драмски уметник Милорад Мандић Манда који је казао да ће сви са поносом носити ова признања.

"Задовољство је после толико година и уложеног труда, када се вероватно већина нас награђених пита да ли то неко види, добити овако вредну, значајну награду", казао је популарни глумац.

Међу овогодишњим добитницима "Златне значке", између осталих, а на предлог Београдског афористичарског круга, су истакнути сатиричари Саво Мартиновић и Витомир Теофиловић, као и професор Ратко Божовић који је с теоријског аспекта писао о српским и црногорским афористичарима и у бројним радовима и јавним иступима афирмисао сатиричарско стваралаштво.

<< I >>