ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ "РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ"
 
Најзначајнија награда за сатиру у Србији "Радоје Домановић" уручена је добитницима на свечаности која је одржана 22. децембра у Министарству вера и дијаспоре Републике Србије. Признање додељују Удружење књижевника Србије и Фонд "Радоје Домановић". О добитницима је одлучивао жири у саставу: Срба Игњатовић, председник, Драгутин Минић Карло, Миљурко Вукадиновић, Радослав Тилгер и Александар Чотрић, чланови.
 
Награда за укупан допринос српској књижевној сатири уручена је књижевнику Љубивоју Ршумовићу. Признање за допринос сатири у медијима (ТВ, позориште, филм...) припало је драмском уметнику и писцу Зорану Ранкићу.
Награду за најбољу сатиричну књигу објављену 2010. године равноправно су поделили Радивоје Рале Дамјановић из Смедерева за књигу афоризама "Јахање на тигру" ("Алма") и Веселин Мишнић Лари из Београда, такође, за збирку афоризама "Уредно сложени јауци" ("Алма").
 
Лауреати признања "Екселенција сатире", намењеног страним сатиричарима, постали су афористичар Жарко Петан из Словеније и сатиричар Вељко Рајковић из Црне Горе. У име двојице одсутних добитника, који су били спречени да присуствују, признања су примили заменик амбасадора Словеније Милан Предан и сатиричар Саво Мартиновић.
 
Награде које се састоје из плакете и новчаног износа добитницима су уручили председник жирија Срба Игњатовић и директор Фонда "Радоје Домановић" Радослав Тилгер.
 
Добитници су захвалили пригодним обраћањима и читањем својих песама или афоризама.
 
Присутне је поздравио државни секретар у Министарству вера и дијаспоре Миодраг Јакшић. Програм је водио познати новинар и ТВ водитељ Вања Булић.
 
Свечаности уручења, поред осталих, присуствовали су сатиричари Слободан Симић, Дејан Патаковић, Витомир Теофиловић, Бане Јовановић, Мирослав Средановић, Миливоје Јозић, Митар Митровић, Ранко Гузина, Боривоје Илић, Миодраг Стошић, Горан Радосављевић, Срба Павловић, Митар Ђерић Лаки и Ђорђе Оташевић.

А.Ч.

 

<< I >>