NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

ОДРЕЂЕНИ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ "РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ"

Београд, 17. март  Награда „Радоје Домановић“ Удружења књижевника Србије за укупан допринос српској књижевној сатири припала је Боривоју Бори Ољачићу (Лешница код Лознице, 1930) из Београда, хумористи, сатиричару, покретачу и аутору емисије „Караван“ на Првом програму Радио Београда, која ове године обележава шездесет година постојања. Ово признање равноправно је припало и Миловану Вржини (Сарајево, 1951), такође из Београда, афористичару, песнику, прозном писцу и дугогодишњем новинару и уреднику сатиричног листа „Јеж“.


Најбољом књигом афоризама на српском језику у 2020. години проглашена је збирка „Боже, упрости нам“, аутора Нинуса Нестровића (1965) из Новог Сада, објављена у издању новосадског „Прометеја“. Ова књига се издвојила у односу на остале збирке најкраће форме великим бројем књижевно веома вредних сатиричних афоризама који су бритки, оштри, духовити и опомињући, а често и црнохуморно-саркастични. По мишљењу жирија, науспелија књига сатиричних прича је дело Вање Булића (1947), из Београда, под насловом „Рупе у глави“, коју је објавила издавачка кућа „Либерланд арт“. У овој књизи налазе се успеле хумористичке приче на теме породице, односа међу половима и пријатељства, као и сатирични записи у којима аутор осуђује друштвене и појединачне пороке, разоткривајући опасну суштину малограђанства и лицемерства.


Признање „Екселенција сатире“, које се додељује најбољим страним сатиричарима у претходног години добио је руски писац Константин Мелихан (Санкт Петербург, 1952), аутор већег броја књига из области хумора и сатире и добитник значајних руских признања за ову област. На српском језику прошле године објављена је књига његових изабраних афоризама „Модрица на папиру“, у издању „Беосинга“ из Београда. Други, равноправни добитник признања је словачки песник, сценариста и афористичар Ондреј Каламар (Зволен, 1958), који је нашим читаоцима постао познат захваљујући Антологији словачког афоризма „Муње и громови“, објављеној крајем прошле године на српском језику.


О добитницима најзначајнијег признања за књижевну сатиру у Србији одлучивао је жири у саставу: Радомир Андрић (председник), Душко М. Петровић, Петар Жебељан, Видак Масловарић, Слађана Митровић, Радослав Тилгер и Александар Чотрић.


Признање, које се састоји из плакете и ликовног портрета Радоја Домановића, добитницима ће бити уручено у наредних дана складу са епидемиолошким мерама у нашој земљи.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ