NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

Награда „Јован Хаџи-Костић“ Драгану Рајичићу

Сатиричару из Крагујевца Драгану Рајичићу у петак, 15. октобра уручено је признање „Јован Хаџи-Костић“. Награду за новинску сатиру традиционално додељују „Вечерње новости“ на дан ове новинске компаније.

Одлуку о лауреату једногласно је донео жири на чијем челу је био Бојан Љубановић, а чланови су били Растко Закић, Драган Ускоковић, Слободан Симић и Александар Чотрић.

Образложући своју одлуку жири је навео:

Драган Рајичић (1960) више од три деценије пише новинску и књижевну сатиру. Највише је објављивао у недељницима „Светлост“ и „Крагујевачке новине“, затим у „Новостима“, као и у сатиричним листовима „Јеж“, „Етна“ и „Данга“. Објавио је две књиге сатиричних прича и књигу афоризама. Добитник је неких од најзначајнијих награда за хумор и сатиру, не само у Србији, већ и у бившим југословенским републикама. Неколико пута је био у најужем избору за признање „Јован Хаџи-Костић“, које сада заслужено добија.

Рајичић живи за сатиру, живи са њом и кроз њу, али као и многи други аутори, не успева да живи од сатире. У својим оригиналним и врло оштрим афоризмима, сатиричним причама и колумнама Рајичић је морални критичар друштвеног, политичког, социјалног и културног стања у Србији. Он је књижевни сабрат Радоја Домановића - по шумадијском пореклу, животним недаћама кроз које су пролазили, по преданом ангажовању у новинама и часописима, по темама о којима су писали, али највише по високим дометима сатиричног књижевног стваралаштва. Рајичић данас пише на начин, како би то чинио Радоје Домановић да је жив!

Сатире Драгана Рајичића својим алузијама, иронијом и сарказамом уносиле су видело у друштвену тмину, рушиле неприкосновене догме и митове, демистификовале сумњиве и извитоперене вредности у политици, економији и медијима и мамиле осмехе, макар они били и горки.

Рајичић бира невеселе теме, да о њима пише на хуморан начин. Он је бунтовник с разлогом. Његова сатирична сабља удара по криминалу и корупцији, лажном патриотизму, политичкој демагогији и бездушним тајкунима.

Наш лауреат пише, без сувишних речи, кондензовано, прецизно и језгровито. Детаљ у његовим текстовима поседује све димензије универзалног.

Зато се сатирaма Драгана Рајичића не може ништа одузети, а још теже придодати!