УРУЧЕНА НАГРАДА „ДРАГИША КАШИКОВИЋ“

Награда „Драгиша Кашиковић“ Издавачке куће „Српска реч“ уручена је 19. јуна у просторијама Удружења књижевника Србије, по 24. пут добитницима у областима којима се бавио стваралац чије име признање носи.


Овогодишњи лауреати су за афористику су: Аркадиј Давидович из Русије - за више од двадесет објављених књига афоризама и преко седамдесет хиљада написаних мисли, од којих су многе преведене на тридесетак страних језика, укључујући и српски у књизи изабраних афоризама „Аркаде духа“ и Раде Ђерговић - за педесет година рада на пољу хумора и сатире, током којих је објавио десетак књига и постао један од најредовнијих и најпродуктивнијих сарадника великог броја радио станица, новина и часописа у Србији и региону, укључујући и медије намењене најмлађима.


Признања је лауреатима уручио Александар Цветковић, уредник ИК „Српска реч“.


Одлуке о добитницима и образложења жирија саопштио је председник жирија књижевник Александар Чотрић, с којим су одлучивали и професор историје Предраг Остојић и председник Матице исељеника и Срба у региону Миодраг Јакшић. Чотрић је истакао да је "Кашиковић убијен 19. јуна 1977. године у редакцији листа 'Слобода' у Чикагу, али да живи кроз своје дело и сећање на њега чему доприноси и ова награда".


Присутне је поздравио и честитао добитницима признања председник Удружења књижевника Радомир Андрић.


Свечаном догађају који је одржан на 41. годишњицу убиства Драгише Кашиковић и његове поћерке Иванке Милошевић, присуствовали су неки од претходних добитника признања, као и велики број угледних личности из јавног, политичког и културног живота Београда и Србије.