NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

ОДРЖАН ДРУГИ ФЕСТИВАЛ ХУМОРА И САТИРЕ -

САТИРИЧНА ЛЕСКОВАЧКА МУЋКАЛИЦА "СЛЕМ"

Уручењем награда ауторима победничких афоризама у Лесковачком културном центру у суботу, 18. новембра завршен је Други фестивал хумора и сатире – Сатирична лесковачка мућкалица „СЛЕМ“.


Прву награду на конкурсу добио је Љубисав Грујић из Пожаревца за афоризам: „Тешко је живети од првог до првог. Много боље живе они који живе од другог“. Друга награда припала је Нинусу Несторовићу из Новог Сада, а трећа Живану Лукићу из Београда. Признање „Миодраг Стојановић Дунђер“ понео је Петар Јовановић из Београда за афоризам: „Бије их лош глас, ускоро ће и гласачи“.


Награде је у име организатора Фестивала уручио је Драган Стошић, председник Лесковачког клуба читалаца, који је истакао да је „хумор саставни део лесковачке традиције и да је 'СЛЕМ' у овом тренутку најмлађи фестивал хумора и сатире у Србији и региону“.


На „СЛЕМ“-у, који је трајао два дана, одата је почаст лесковачким уметницима који више нису међу живима - Слободану Костићу Кости, књижевнику, карикатуристи и хумористи, који је био један од најчитанијих сарадника „Ошишаног јежа“ и Миодрагу Величковићу, карикатуристи, новинару и афористичару, који је иза себе оставио више од четрдесет хиљада карикатура и добио више од стотину награда широм света.


За посетиоце Фестивала одржана је и трибина образовно-информативног типа „Место и улога сатире данас“, на којој су говорили: Андријана Митровић, књижевница и уредница програма СЛЕМ-а, Алексадар Чотрић сатиричар, Бојан Љубеновић афористичар и новинар, Саша Димитријевић карикатуриста, проф. др Драгомир Радовановић, књижевник и Љубисав Грујић, афористичар.


Други Фестивал „СЛЕМ“ свечано је отворио један од најпознатијих српских илустратора Добросав Боб Живковић. У галерији Лесковачког културног центра приређена је изложба тридесет Живковићевих цртежа који ће бити доступни Лесковчанима и наредних десет дана.


Првог дана Фестивала уручена је „Диплома Жак Конфино“ Данилу Коцић, пензионисаном новинару „Политике“, писцу и публицисти за допринос сатири у Лесковцу. О књижевном опусу Данила Коцића говорио је проф. др Душан Јањић, историчар књижевности и лингвиста. Лауреат Коцић говорио је о животу и делу једног од првих лесковачких приповедача Жака Конфина, којем је посветио читаву једну студију. Публику су затим увесељавале анегдоте о згодама и незгодама познатих Лесковчана, које је представио проф. др Живан Стојковић, историчар и аутор књиге анегдота „Езоп у Лесковцу“.


Програми Фестивала одржавани су у књижари „Стошић“ и Лесковачком културном центру, а Градска управа Лесковца препознала је културну потребу за оваквим садржајем и финансијски га је подржала.