МАТИЈИ БЕЋКОВИЋУ ПРИЗНАЊЕ „УМЕТНИЧКИ ВЕНАЦ“


Београд, 1. јун - Академик Матија Бећковић добитник је признања „Уметнички венац“, које му је за укупан књижевни опус уручено на Другом Фестивалу кратких књижевних форми "АВА 2014 - афоризам - виц - анегдота", одржаном 30. маја у Сремским Карловцима. Аутор скулптуре „Уметнички венац“ је познати београдски вајар Драган Раденовић, а Матију Бећковића „овенчао“ је први човек Фестивала проф. др Димитрије Панфилов.

Звање „Почасни витез српског хумора“ постхумно је додељено ТВ сценаристи Новаку Новаку (1928-1995), аутору бројних запажених хумористичких серија, међу којима је најпознатија „Позориште у кући“. Награду су примили син и супруга Новака Новака.

„Ретки су и благословени људи који свој живот проведу увесељавајући друге, стварајући племенити свет оптимизма и смеха. Њихов рад доказ ј велике љубави према човеку и благонаклоно праштање његовим ситним пороцима. Новак Новак је волео људе, а може се слободно рећи да је он био један од највољенијих телевизијских стваралаца“, истакла је у образложењу одлуке професор српског језика и књижевности Сања Панфилов.

На Фестивалу „АВА 2014“, који је одржан пред бројном публиком у здању сремскокарловачког Магистрата, учествовали су Матија Бећковић, познати сатиричари Зоран Станојевић, Дејан Патаковић, Александар Баљак, Александар Чотрић, Драгутин Минић Карло, Милан Тодоров и Деана Саиловић, песник и глумац Енес Кишевић из Загреба, глумац Милан Михаиловић Цаци, аутор првог магистарског рада на тему афоризма Дивна Бијелић, и књижевник и лекар проф. др Димитрије Панфилов. Они су, на велико задовољство присутних, говорили своје најуспелије и најдуховитије афоризме, приче и песме, а публику су додатно увесељавали ефектним анегдотама о познатим српским писцима и глумцима.

У оквиру Фестивала у Гимназији "Бранко Радичевић" одржан је "Час савремене српске сатире“, на којем су учесници представили свој књижевни рад ученицима најстарије гимназије код Срба.

Организатори Фестивала "АВА 2014" су СО Сремски Карловци, Секција сатиричара УКС, Београдски афористичарски круг и супружници Сања и Димитрије Панфилов.

Фестивал у Сремским Карловцима је имао хуманитарни карактер. У току одржавања Фестивала, учесници и посетиоци донирали су прилоге у корист пострадалих од катастрофалних поплава овог маја у Србији. Прилоге су примали представници Црвеног крста који ће их уручити жртвама велике елементарне катастрофе.