ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ХУМОРА И САТИРЕ У ТЕМИШВАРУ

У Темишвару је 8. октобра одржан пети по реду Међународни фестивал хумора, сатире и карикатура „Зелени коњ“(некадашњи „Лалошки шешир“), на којем су учествовали аутори из Румуније, Србије и Хрватске.


Србију су представљали Драгутин Минић Карло, Витомир Теофиловић, Раде Ђерговић, Дејан Милојевић, Недељко Попадић, Никола Драгаш, Горан Радосављевић, Бојан Љубеновић, Анастасија Васић и Александар Чотрић.


Хрватска је по први пут имала представника на овом Фестивалу, а учесник је био Саша Јовичић Екс из Вуковара.


Поред организатора Фестивала Горана Мракића, учесници из Румуније били су афористичари из Темишвара и аутори популарног сатиричног интернет сајта из Букурешта „Тајмс Њу Роман“.


На отварању Фестивала бројној публици у темишварском „Бирхаусу“ обратио се Лазар Манојловић, генерални конзул Републике Србије у највећем граду румунског Баната.


Учесници Фестивала остварили су одличан контакт с румунском публиком, а сви афоризми, песме и сатирични коментари могли да се чују двојезично. Фестивал је изазвао и пажњу румунских писаних и електронских медија.


Због кашњења из техничких разлога, за крај октобра је одложено најављено представљање зборника Александра Чотрића „Смех није грех“ - српски хумор и сатира у региону и дијаспори. Зборник садржи радове 93 аутора из 23 државе, а издавач је Савез Срба у Румунији. Рецензенти су Витомир Теофиловић и Славомир Гвозденовић. Илустратор је Анастасија Васић, а аутор корица је Никола Драгаш.