ОДРЖАН 11. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ХУМОРА И САТИРЕ ,,БИЈЕЉИНА 2014"

У организацији  Народне библиотеке „Филип Вишњић“ и Удружења афористичара „1. април“  у Бијељини је 4. априла 2014. године одржан 11. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ХУМОРА И САТИРЕ „БИЈЕЉИНА 2014“.


На овој манифестацији промовисан је Зборник афоризама и епиграма који је приредио професор Грујо Леро под називом „Сигурна кућа“.


У препуној сали народне библиотеке смјељивали су се хумористи и сатиричари пуна два сата и тако разгаљивали и насмијавали бијељинску публику која их је награђивала аплаузима.


У програму су наступили: Александар Баљак, Александар Чотрић, Радислав Тилгер, Драгутин Минић-Карло, Миливоје Јозић, Рабош Ракијавели, Срба Павловић, Живко Вујић, Милад Обреновић, Јово Николић, Владица Миленковић, Раде Ђерговић, Станислав Томић, Срђан Динчић, Екрем Мацић, Гојко Мандић, Ненад Ћорилић, Љубомир Ћорилић, Веселин Мишнић-Лари, Мићо Лукић, Горан Радосављевић, Стеван Којић, Деана Саиловић, Павица Вељовић, Зоран Симић-Зокс, Зоран Трбић -Зорт, Слободан Живановић, Драган Илић, Момчило Копривица и Грујо Леро, који је био водитељ програма.


Плакете Фестивала за допринос сатиричном стваралаштву на српском језику добили су: Александар Баљак из Београда и Милад Обреновић из Рогатице.


Признање „Сатирично перо“ добили су: Срђан Динчић из Сремске Митровице и Екрем Мацић из Коњица.


Додијељене су и захвалнице институцијама и појединцима који су помогли организацију овог фестивала.


У име организатора признања је уручио сатиричар Јово Николић.

Драгутин Минић-Карло, Александар Баљак, Грујо Леро и Екрем Мацић током програма

Дио публике током програма

Учесници

Ј. Николић током наступа

Награђени аутори и организатор фестивала

Ј. Николић, током уручивања признања

,,Сатирично перо" за Срђана Динчића

,,Сатирично перо" добио је и Екрем Мацић

Плакета за допринос сатиричном стваралаштву за Александра Баљка

Милад Обреновић са плакетом за допринос сатиричном стваралаштву

Јово Николић са афористичаркама Павицом Вељовић и Деаном Саиловић

ФОТО-КОЛАЖ

МЕДИЈИ О ФЕСТИВАЛУ

,,СРНА"

Република Српска - Бијељина - Фестивал хумора и сатире


СРПСКИ АФОРИЗАМ - ВОДЕЋИ У ЕВРОПИ


БИЈЕЉИНА, 4. АПРИЛА /СРНА/ - Водећи српски сатиричар Александар Баљак /1954/ добитник је Велике плакете 11. Mеђународног фестивала хумора и сатире "Бијељина 2014" - за допринос сатиричном стваралаштву на српском језику. 


Овај књижевник се већ пуних четрдесет година успјешно бави сатиром, па би се могло рећи да му је ово признање за животно дјело. 


Његови афоризми "Сви Срби испод једне шљиве и сваки са шљивом испод ока - ој, Србијо међу шљивама" и "Србија је много лепа земља, који год део да узмете нећете се покајати" изазвали су одушевљење неколико стотина посјетилаца Фестивала, који је одржан у бијељинској Народној библиотеци "Филип Вишњић". 


"Желимо да афоризам уздигнемо и учврстимо као књижевну врсту и сматрам да је српски афоризам водећи у Европи, да је преузео примат од Пољака", рекао је Баљак новинарима. 


И сатиричар из Републике Српске Милад Обреновић, такође рођен 1954. године, добитник је Велике плакете 11. бијељинског Фестивала.


На јубиларном, 10. бијељинском фестивалу установљена је и награда "Сатирично перо", а први добитник био је већ годинама најмлађи учесник Фестивала - Станислав Томић /1986/ из Зворника, овогодишњи добитник “Вибове награде“, коју додјељује лист “Политика“ сатиричару млађем од 35 година. 


Ове године "Сатирично перо" равноправно су понијели Екрем Мацић /1966/ из Федерације БиХ и Срђан Динчић /1984/ из Србије, такође добитник “Вибове награде“ /2009/.


Публика је најдужим и најгласнијим аплаузом поздравила Динчићев афоризам "Таман када је деда открио `Фејсбук` - Свети Петар га је додао за пријатеља".


На Фестивалу је промовисан и девети зборник афоризама и хумористичко-сатиричних пјесама "Сигурна кућа", аутора Груја Лера, који ево већ једанаесту годину заредом организује априлске сусрете афористичара у Бијељини.


Леро је оснивач /2004/ Удружења афористичара /УА/ "1. април", чији је предсједник.


Mеђународни фестивал хумора и сатире "Бијељина 2014" окупио је чак 33 сатиричара - из Републике Српске и Србије. Међу њима, осим поменутих: Драгутин Минић – Карло, Александар Чотрић, Радослав Тилгер, Јово Николић, Срба Павловић, Миливоје Јозић, Веселин Мишнић – Лари, Раде Ђерговић, Рабош Ракијавели, Живко Вујић, Гојко Мандић, Љубомир и Ненад Ћорилић, Владица Миленковић, Горан Радосављевић, Стеван Којић, Деана Саиловић, Павица Вељовић, Слободан Живановић, Драган Илић, Зоран Трбић...