ODRŽANO ZAVRŠNO VEČE
15. CRNOGORSKI FESTIVAL HUMORA, SATIRE I KARIKATURE

Veče smijeha i aplauza


      U subotu 25. okobra u 20h, u sali Centra za kulturu u Danilovgradu, održano je završno veče jubilarnog 15. Crnogorskog festivala humora, satire i karikature. 

     Učesnici završne večeri bili su satiričari i humoristi: Radomir Racković, Savo Martinović, Veljko Rajković, Dragan Sklender Pele, Vladimir Mićković, Dejan Tofčević, Bojan Rajević, Vujadin Šaranović, Dragan Buzdovan i “Teatar 303” iz Kotora.

       Veče je proteklo u veličanstvenoj atmosferi. Smjenjivali su se frenetični aplauzi i salve smijeha. Može se reći da je nastup svakog od učesnika bio pravi užitak, što je publika, u prepunoj sali Centra za kulturu, nagrađivala gromoglasnim aplauzima.

     Organizatori festivala dodijelili su nagrade i priznanja. Na osnovu raspisanog konkursa dodijeljene su nagrade za najbolje aforizme – Vladimiru Mićkoviću iz Podgorice, za satiričnu priču – Predragu N. Rašuli iz Brčkog  i za karikaturu na temu “Zabranjeno voće”, ravnopravno – Luki Lagatoru sa Cetinja i Darku Drljeviću iz Podgorice. 

     Nagrada za životno djelo u humoru i satiri “Pavle Đonović” dodijeljena je doajenu crnogorske aforistike Radomiru Rackoviću iz Podgorice.

     Promovisane su dvije knjige humora i satire: PUTOKAZIVANJA (aforizmi, epigrami, epitafi, satirične priče, satirične pjesme i enigmatizmi) autora Veljka Rajkovića, o kojoj je govorio jedan od recenzenata Savo Martinović i PUCANJ U (P)RAZNO (aforizmi) autora Radomira Rackovića, o kojoj je govorio Dragan Mitov Đurović. Izdavač knjiga je KIC “Bijeli Pavle” iz Dranilovgrada, inače, sa Centrom za kulturu iz Danilovgrada, i organizator festival.

     Prije završne večeri priređena i izložba karikatura prispjelih na konkurs – na temu “Zabranjeno voće” i karikatura Luke Lagatora, Darka Drljevića i Vjekoslava Bojata, crnogorskih karikaturista nagrađenih na najprestižnijim festivalima i konkursima karikature u zemlji i inostranstvu. 

     Iz štampe je izašao 11. broj humorističko-satiričnog lista festivala “ŽUČ”. Organizator je prisutnoj publici podijelio pedesetak primjeraka lista “ŽUČ”, kao i preko sto knjiga humora i satire koje su promovisane na završnoj večeri..

     Čitav tok završne večeri prenosio je Radio Crne Gore – satelitski program. Kompletno veče propratila je i Televizija VIJESTI.