ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ХУМОРА И САТИРЕ У ТЕМИШВАРУ

 

 

Београд, 31. октобар - У Темишвару је 27. октобра, пред бројном публиком, одржан шести по реду Међународни фестивал хумора, сатире и карикатура „Зелени коњ“(некадашњи „Лалошки шешир“), на којем су учествовали аутори из Румуније, Србије и Македоније.

 

Србију су представљали афористичари Дејан Милојевић, Братислав Костадинов, Слободан Мартиновић, Мићко Максимовић и Александар Чотрић.

 

Македонија је по први пут имала представнике на овом Фестивалу, а учесници су били сатиричари Миле Ђорђијоски и Витомир Долински..

 

Поред организатора Фестивала Горана Мракића, учесник из Румуније био је Овидиу Ефтиме, новинар и уредник популарног сатиричног интернет сајта из Букурешта „Тајмс Њу Роман“.

 

На фестивалу је представљен зборник балканских афоризама на македонском језику „Трагачи за парадоксима“, приређивача Мила Ђорђијоског, објављен недавно у издању Дома културе „Тошо Арсов“ из Винице. У овом издању на више од две стотине страна налази се око две хиљаде мисли двадесет аутора из шест балканских држава. Заступљени су: Владислав Влаховић из Црне Горе, Турхан  Расијев, Валентин Димитров и Веселин Зидаров из Бугарске, Валериу Бутулеску из Румуније, Иван Карадак, Љупчо Сиљановски, Васил Толевски, Миле Ђорђијоски и Витомир Долински из Македоније, Екрем Мацић и Јово Николић из БиХ и Милан Тодоров, Александар Баљак, Зоран Т. Поповић, Слободан Симић, Весна Денчић, Нинус Несторовић, Александар Чотрић и Бојан Љубеновић из Србије. За сваког аутора дати су и краћи биобиблиографски подаци. Корице књиге осмислио је и нацртао Саша Димитријевић, познати карикатуриста из Ниша.

 

Публика је имала могућност да се упозна и са румунским издањем изабраних афоризама Александра Баљка, објављеним прошле године у Темишвару, на румунском језику, под насловом „Сумњиво окупљање речи“, у издању Савеза Срба у Румунији, штампаним уз финансијску подршку Министарства културе Републике Србије. Око две и по хиљаде Баљкових афоризама из свих његових досадашњих књига изабрао је и на румунски језик превео Горан Мракић, док је рецензент књиге Флавиус Бончеа.

 

На Фестивалу „Зелени коњ“ промовисана је и нова књига афоризама Горана Мракића „Мој родни крај света“, објављена ове године у Темишвару на српском језику.

 

Фестивалу, који је одржан у темишварском ресторану „Бирхаус“, присуствовали су, поред осталих, др Владан Тадић, генерални конзул Србије у Темишвару, Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији и проф. др Славомир Гвозденовић, почасни председник ССР-а.

 

Учесници Фестивала остварили су одличан контакт с румунском публиком, а сви афоризми, песме и сатирични коментари могли да се чују двојезично. Фестивал који је организовао Савез Срба у Румунији, привукао је и пажњу румунских писаних и електронских медија.

 

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ