БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ ПРИМИО НОВЕ ЧЛАНОВЕ

Београдски афористичарски круг одлучио 18. 03. 2015.  године на Годишњој скупштини, одржаној у Удружењу књижевника Србије, да у своје редове прими познатог сатиричара и карикатуристу Ранка Гузину из Београда, афористичара и лекара др Слободана Јанковића из Бањалуке, сатиричара и главног и одговорног уредника "Народних новина" Тимошенка Милосављевића из Ниша, сатиричара и професора енглеског језика Ненада Ћорилића из Лознице и афирмисаног афористичара Горана Гаћешу из Београда. 


За почасне чланове удружења, које окупља најбоље афористичаре региона и Европе, изабрани су Миле Ђорђијоски из Македоније, Франци Чеч из Словеније и Хасијер Агире из Шпаније. 


Сада се у редовима Београдског афористичарског круга налази око шездесет аутора кратког сатиричног жанра из Србије, БиХ, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Словеније, Румуније, Шпаније, Италије и Швајцарске.


На Скупштини, којом је председавао Александар Баљак, констатовано је да су чланови БАК-а добили најзначајније награде на свим важним фестивалима и конкурсима у Србији и региону ("Типар" у Црној Гори, најбољи сатиричар Републике Српске у Бањалуци, Фестивал хумора и сатире у Бијељини, "Вибова награда" "Сатира фест", "Фестивал сатиричне приче", "Витезов фестивал писаца за децу", "Драгиша Кашиковић" и "Јован Хаџи-Костић" у Београду, "Златна кацига" у Крушевцу, "Чивијада" у Шапцу, "Наџи Наман" у Либану...). 


Српски афористичари у протеклој години заступљени су у антологијама афоризама објављеним у Русији и Шпанији. 


БАК ће и у наредном периоду проглашавати најбољу књигу афоризама на српском језику објављену у претходној години и додељивати признање "Златни круг" за афирмацију сатире у свету.


Београдски афористичарски круг ове године традиционално организује у нашем главном граду - Шести фестивал сатиричне приче у априлу у Студентском културном центру, Тринаести међународни "Сатира фест" у октобру у општини Стари град и Тридесет пети новогодишњи сатирикон у децембру у Коларчевој задужбини.


Чланови Београдског афористичарског круга позвани су да у 2015. години учествују на фестивалима хумора и сатире и књижевним догађајима у Србији (Зајечар, Топола, Алексинац, Крушевац, Шабац, Качарево...), Бугарској, Русији, Македонији, Црној Гори, БиХ, Словенији, Румунији, Мађарској и Немачкој.


БАК је прошле године објавио Зборник афоризама са три последња "Сатира феста" и антологију словеначког афоризма "Сунчана страна Алпа", а у овој години планира да приреди и објави антологију савременог руског афоризма.