СКУПШТИНА БЕОГРАДСКОГ АФОРИСТИЧАРСКОГ КРУГА:

АФОРИЗАМ ЈЕ ПОТЦЕЊЕН

 

Београд, 13. март - На Седмој скупштини Београдског афористичарског круга, која је 12. марта одржана у Београду још једном је констатовано да је српски афоризам изузетно квалитетан, а потцењен; првокласан, а запостављен; пажљиво негован од аутора, а занемарен од оних који располажу средствима за културу; свеприсутан, а скрајнут; популаран, а прећутан.


У последњих пола века, на српском говорном продручју објављено је 1.300 збирки афоризама. Управо стога наши најбољи афористичари апелују на све домаће критичаре и запослене у установама културе да престану с игнорисањем и дискриминацијом афоризма – књижевног рода по коме је српска књижевност препознатљива и високо цењена у Европи и свету.


Нажалост, Министарство културе и информисања недавно је одбило да финансијски подржи објављивање Антологије српског афоризма на чешком језику. Ово Министарство је у 2014. години наменило 18 милиона динара за учешће српских писаца на сајмовима књига у Европи, али међу њима, као ни претходних година, неће бити ниједног афористичара, иако су антологије српског афоризма у последњих пет година објављене, без динара помоћи наше државе у Словенији, Румунији, Македонији, Италији и Пољској, а српски аутори су заступљени у репрезентативним антологијама светског афоризма у САД, Русији, Шпанији, Бугарској и другим земљама.


Задатак књижевне критике је да афирмише оно најбоље у домаћој књижевности, а то је свакако наш афоризам који српску књижевност чини посебном у односу на друге књижевности - истиче се у поруци са Скупштине БАК-а, којој је председавао Александар Баљак.


Београдски афористичарски круг у своје редове примио је нове чланове из Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе, међу којима су: Павле Ковачевић, Драгутин Минић Карло, Миодраг Стошић и Владимир Ћалић из Београда; Драган Копривица из Подгорице, Драган Рајичић из Крагујевца, Александар Мијалковић из Инђије, Станислав Томић из Зворника, Срђан Динчић из Сремске Митровице, Саша Јовичић Екс из Вуковара, Бојан Богдановић из Зенице, Славомир Васић из Алексинца, Владица Миленковић Влајче из Параћина, Борислав Митровић из Бањалуке, Војкан Ристић из Врања, Радмило Мићковић из Раче, Драган Огњановић из Прокупља, Ивко Михајловић из Крушевца и Милен Миливојевић из Бора.