ОДРЖАНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА
БЕОГРАДСКОГ АФОРИСТИЧАРСКОГ КРУГАУ Београду је 11. марта, на трећу годишњицу оснивања, одржана Годишња скупштина Београдског афористичарског круга. Чланови Скупштине једногласно су прихватили извештај о раду у 2010. години, који је поднео председник БАК-а Александар Баљак.

Он је, поред осталог, рекао да је БАК успешно организовао Први фестивал кратке приче у априлу, Осми „Сатира фест“ у октобру и Тридесети Новогодишњи сатирикон у децембру.

- На свакој од ових манифестација, што нас посебно радује и улива охрабрење, било је присутно више стотина посетилаца – истакао је Баљак.

Он је саопштио да је 2010. године у Србији и српском говорном подручју публиковано око 30 књига афоризама, што је на нивоу годишњег просека.

Председник БАК-а је из те продукције издвојио књиге Зорана Т. Поповића „Главом без обзира“ (БАК), Рада Јовановића „Из црвене бановине“ (Агора) и збирке афоризама за децу Александра Чотрића „Дечја посла“ и „Својеглава књига“ (Аурора). - Вреди поменути – казао је Баљак – и књигу проф. др Мирослава Егерића „Домановићево племе“ (Агора), у којој су објављени текстови овог познатог професора, писца и књижевног критичара о српским сатиричарима и њиховим делима.

БАК је – казао је Баљак - претходне године објавио књигу афоризама Зорана Т. Поповића под насловом „Главом без обзира“ и зборник афоризама о мушко-женским односима „Лепота је пролазна“, који је приредио Душан Пуача.

- Афористичари БАК-а - информисао је Баљак - у 2010. години освојили су већину признања на домаћим и страним фестивалима хумора и сатире („Златна кацига“ у Крушевцу, (Саво Мартиновић, прва награда за афоризам) „Чивијада“ у Шапцу (Зоран Т. Поповић, прва награда за афоризам), „Смејада“ у Бањалуци (Јово Николић, прва награда за афоризам ...), награде на конкурсима у Качареву (Александар Чотрић), Чајетини (Милан Тодоров), Мркоњић Граду..., као и најзначајније награде за новинску и књижевну сатиру – „Радоје Домановић“ (Раша Папеш и Бојан Љубеновић), „Јован Хаџи-Костић“ (Драган Рајичић), „Драгиша Кашиковић“ (Јово Николић)... Највећи број признања за хумор и сатиру у 2010. години понео је Саво Мартиновић. На Сатира фесту 2010. прву награду за причу понео је Милан Тодоров, за песму Миладин Берић, а за афоризам Божо Марић.

Поред учешћа чланова БАК-а на књижевним сусретима у Србији (Београд, Велика Плана, Нови Сад, Ваљево, Крушевац, Врање...), запажена су била гостовања у Темишвару, Бијељини, Пљевљима, Угљевику и Амбасади Пољске у Београду. БАК је изразио посебну захвалност аташеу за културу пољске амбасаде Ани Дагмари Луковић, која је превела антологију српског афоризма на пољски језик и организовала добро посећен скуп у згради пољског посланства у Београду.
Говорећи о представљању српске сатире у свету, Баљак је као изузетно значајну истакао антологију српског афоризма „Din aforistica Serbiei“ (Focus, Petrosani), у Румунији која је у преводу Горана Мракића и Валеријуа Бутулескуа у новембру 2010. објављена код источних суседа, затим бројне преводе српских афоризама у Пољској Олге Лалић Кровицки, највише Александра Чотрића, као и значајне преводе наших аутора од стране Васила Толевског у Македонији и објављивања у листу „Остен“, Фабриција Карамање у Италији и Ганча Савова у Бугарској.

Председник БАК је указао на значај сатиричних рубрика у „Новостима“ (уредник Бојан Љубеновић), „Политици“ (уредник Драгутин Минић Карло), „Крагујевачким новинама“ (Драган Рајичић) и „НИН“-у (уредник Александар Баљак), за афирмацију и популаризацију жанра. Похвале су упућене и интернет странама које пишу и уређују Весна Денчић, Јово Николић, Владица Миленковић и Александар Чотрић. Посебно признање Александар Баљак је одао издавачкој кући „Алма“, власника др Ђорђа Оташевића, која је и у протеклој години неговала сатиричну продукцију, као и сатиричнику „Етна“, главне уреднице Весне Денчић, који је је обележио и вредан јубилеј – стоти број овог месечног часописа. Председник БАК-а похвалио је Милана Бештића због његовог писања стручних рецензија и квалитетних опрема сатиричних књига.

- И поред свих ових успеха – закључио је Баљак – не можемо да будемо задовољни, јер је настављено игнорисање и маргинализовање сатире од Министарства културе (одбило да финансијски подржи „Сатира фест“, превод књига афоризама на стране језике, учешће сатиричара на књижевним сајмовима у иностранству), књижевничких удружења, већине медија, као и књижевне критике.

Челни човек БАК-а подсетио је да је у новембру прошле године преминуо Ива Мажуранић из Крагујевца, један од наших најбољих афористичара.- Митар Туцовић је умро 2009. године, а претходне године је постхумно објављена књига „Бели Тхе“, са избором његових афоризама и поезије. Књигу је приредио Слободан Симић – рекао је Баљак.

Такође, једногласно је усвојен и финансијски извештај за прошлу годину који је саопштио секретар БАК-а Душан Пуача. Он је рекао да је, и поред скромних средстава за рад, добијених од Скупштине града Београда, неколико покровитеља и од чланарине, успешно реализовано све што је било планирано, и да ће ове године преосталим новцем бити штампани зборници са претходна три „Сатира феста“. Пуача је најавио да ће БАК учествовати и на овогодишњим конкурсима на којима се одобравају средства за културне манифестације.

Са планираним активностима у овој години чланове је упознао Александар Чотрић, рекавши да у 2011. години БАК намерава поновно организовање Фестивала кратке приче, Сатира феста и Новогодишњег сатирикона. За координатора припреме Фестивала кратке приче, који ће бити одржан у Студентском културном центру, одређен је Ненад Вучетић. - На пољу издаваштва - по Чотрићевим речима - планирано је објављивање, поред већ поменутих зборника са „Сатира феста“, зборника афоризама о спорту, књиге афоризама румунског аутора Валеријуа Бутулескуа, антологије афоризама за децу и антологије словеначког афоризма.
Од планираних гостовања у иностранству, Чотрић је најавио књижевно вече 31. марта у Бечу, у организацији Српског културног форума, као и позиве за учешће на сличним манифестацијама у Будимпешти, Сплиту, Темишвару и Варшави.

Председник Скупштине БАК-а Витомир Теофиловић предложио је организовање вечери сатире сваког месеца у Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији, а Бане Јовановић је известио да припрема панораму афоризама о медијима и новинарству. Бојан Љубеновић је предложио да се на адекватан начин обележи 100. број „Етне“ и потребу да се у активности БАК-а укључи још више чланова.

Учесници Скупштине, на предлог Слободана Симића, овластили су Управни одбор да размотри предлог редитеља Бориса Митића о изради веб страница БАК-а, популаризацији наступа афористичара, изради антологије за представљање на Сајму у Лајпцигу 2012. године, иницирању идеје за стварање Музеја сатире у Београду и другим темама.

Донете су одлуке да се о пријему нових чланова у БАК изјасни Управни одбор и да чланарина и за 2011. годину остане непромењена – 500 динара.

Скупштини су присуствовали: Александар Баљак, Слободан Симић, Витомир Теофиловић, Душан Пуача, Александар Чотрић, Бојан Љубеновић, Весна Денчић, Бане Јовановић, Саво Мартиновић, Ђорђе Оташевић, Дејан Милојевић, Зоран Т. Поповић, Митар Ђерић, Ненад Вучетић, Мирослав Средановић и Веселин Мишнић.

Приредио: А.Ч.