Čotrićevi aforizmi o sportu "Igranje glavom"


Udruženje književnika Srbije i Beogradski aforistički krug, 12. juna su u "domu knjige", u Francuskoj 7, predstavili knjigu aforizama Aleksandra Čotrića o sportu "Igranje glavom" u izdanju "Mozzarta".


Čotrić koji je ovom knjigom obeležio 30 godina bavljenja aforizmom i kratkom prozom, i čiji su aforizmi prevođeni i objavljivani na brojne jezike kazao je da je knjigu pripremao četiri godine. 


Kako je rekao pisac, knjigu o sportu, pre svega fudbalu, počeo je da piše kad se završilo svetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici, a promoviše je na dan početka Svetskog prvenstva u Brazilu. 


On se našalio da je u tom periodu napisao više od 4.000 aforizama o sportu, da je tokom tog perioda Srbija promenila dva predsednika, tri premijera, četiri ministra kulture, četiri selektora reprezentacije, a jedino nije menjala predsednika Fudbalskog Saveza Srbije Tomislava Karadžića, kome je "iskreno zahvalan jer mu je bio najveća inspiracija za pisanje fudbalskih aforizama". 


Čotrić je kazao da ga je najviše namučio naslov knjige, jer je nalazio mnoga rešenja, ali nijedno mu se nije sviđalo, dok mu u polusnu posle četiri meseca nije palo na pamet da je nazove "Igranje glavom", pošto ovaj naslov ima višestruko značenje. 


"To nije samo termin koji se odnosi na doslovnu igru loptom i pametno igranje, već se igramo glavom, mi pisci koji kritički pišemo o događajima u zemlji i svetu. Mi smo se zbog fudbala dosta nervirali, a sada je došla prilika, da mu se smejemo u ovoj mojoj knjizi. Ovo je knjiga za one koji vole sport i humor, a ne vole huliganstvo i mešetarenje u sportu", kazao je Čotrić.


O knjizi su govorili urednik Zoran Puhač, koji je pokrenuo biblioteku "Satir" i već je objavio jedan zbornik aforizama, koji je pre dve godine priredio Čotrić i naslovio "Dribling duha". 


Puhač je pohvalio redovne Čotrićeve priloge u listu "Mozzart Sport" i najavio da će nastaviti sa objavljivanjem satirične proze koja se, pre svega, odnosi na sport i klađenje. 


O knjizi su govorili dvojica autorovih kolega po peru i njeni recenzenti Dejan Pataković i Vitomir Teofilović.


Teofilović je pročitao svoj esej naslovljen "Naš fudbal od legende do farse", u podnaslovu "Sport između olimpiskog duha i političke monete", u kome je prozborio o celokupnom Čotrićevom opusu naglasivši da je on svojim aforizmimima obuhvatio sve sfere života. 


"Nastojeći da proširi tematiku svojih aforizama Čotrić se prevashodno okrenuo humoru za decu, muško-ženskim odnosima i sportu", istakao je Teofilović.


Pataković, za koga je Čotrić rekao da mu je u mladosti bio uzor kako brzo uspeva da smisli duhovite komentare posle svake značajne utakmice, i ovom prilikom se našalio da je Čotrić započeo karijeru kao fudbaler i u prelaznom roku napustio je fudbal i prešao u satiričare.


"Pitao sam se zašto se Angela Merkel toliko smejala juče kad je razgovarala sa Aleksandrom Vučićem, pa sam došao do zaključka da joj je naš premijer govorio aforizme Aleksandra Čotrića", dodao je Pataković.


Konstatujući da knjiga ima više od 500 aforizama, Pataković ocenio da su oni "vispreni, duhoviti , lucidni, precizni, svaki na svom mestu, a sa umetničke tačke, svaki je priča za sebe".


Treći recenzent knjige je Rade Jovanović koji je prisutnima uputio poruku iz Užica. 


Čotrić je na kraju predstavio karikaturistu Nikolu Dragaša koji je u rekordnom roku uradio ilustracije za ovu knjigu. "Igranje glavom" upotpunjava dvadeset njegovih ilustracija na temu sporta.


Promociji su, među ostalima, prisustvovali pisci Dragutin Minić Karlo, Miroslav Sredanović, Zoran Rankić, Vladica Milenković, Radoslav Tilger, Slobobdan Simić, Bojan Ljubenović, Savo Martinović, Zoran Stanojević, Miodrag Jakšić, Dragan Uskoković, Slobodan Stanišić, Zoran Nikolić Zozon, Dejan Dimitrijević Mita, Bora Ilić, Petar Stanišić, Bolja Oljačić i drugi.


Program je vodio Branislav Veljković, sekretar UKS.