ИЗВЕШТАЈ О РАДУ 

БЕОГРАДСКОГ АФОРИСТИЧАРСКОГ КРУГА 

ИЗМЕЂУ ДВЕ СКУПШТИНЕ
20132014.


УВОД


Као и ранијих година, БАК је имао изузетно богату активност. 


Организовао је све најважније хумористичко-сатиричне манифестације у Београду и учествовао је у организовању неких важних манифестација ван Београда и Србије. Хумористички и сатирични прилози чланова БАК-а били су присутни на страницама многих штампаних и електронских медија. 


Најзначајније књиге из области хумора и сатире и између две Скупштине изашле су из пера чланова БАК-а.


Заступљени смо у неким новим антологијама, зборницима и панорамама афоризама, у земљи и иностранству.


Наступали смо пред великим бројем људи, у земљи и иностранству.


Дали смо запажен број интервјуа и изјава за новине, радио и телевизију.


Кратко речено, и прошле године интензивно смо радили на аформацији хумористичко-сатиричног стваралаштва, посебно на аформацији афоризма као књижевне врсте.


МАНИФЕСТАЦИЈЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ БАК-а


– Организовали смо 11. Међународни фестивал хумора и сатире, 11. октобра 2013. године у Београду. Посета је била одлична – 350 посетилаца. Фестивал је протекао у знаку 180. годишњице рођења Јована Јовановића Змаја. У свечаној сали Градске општине Стари град на њему су учествовали најбољи сатиричари из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Румуније. 

Жири у саставу: Александар Баљак, Милан Бештић и Јово Николић за најбољи афоризам прогласио је: „Више не живим псећим животом. Подвио сам реп.“ аутора Нинуса Несторовића из Новог Сада, који је добио признање „Вук Глигоријевић“.


Награду за сатиричну причу добио је Владица Миленковић из Параћина, а Томица Ћирић из Пирота, за сатиричну песму,


– Четврти фестивал сатиричне приче 8. априла прошле године у београдском Студентском културном центру.


– Традиционални „Новогодишњи сатирикон“, у здању Задужбине Илије М. Коларца 27. децембра, пред дупке пуном салом. БАК је плакете „Пријатељ сатире“ доделио новинарима Драгану Богутовићу из „Новости“ и Петру Мићковићу из „Политике“.


УЧЕШЋА ЧЛАНОВА БАК-а НА ФЕСТИВАЛИМА И КЊИЖЕВНИМ ВЕЧЕРИМА


Чланови БАК-а учествовали су на свим значајним фестивалима и књижевним вечерима у региону. И то са великим успехом, јер су, по правилу, освајали најзначајније награде на тим конкурсима и такмичењима.


– на 27. Данима хумора и сатире „Вуко Безаревић“, у Пљевљама.


– на 14. Црногорском фестивалу, хумора, сатире и карикатуре, у Даниловграду, 23. 11. 2013. године. 


– на Другом балканском фестивалу хумора и сатире "Јужњачка утеха", у Алексинцу, 8. јуна, на којем су учествовали писци овог жанра из Србије, Македоније, Црне Горе, Румуније и Бугарске.


– на Првом међународном фестивалу хумора, сатире и карикатуре "Лалошки шешир" у Темишвару, 22. јуна прошле године. На хумористичко-сатиричној књижевној вечери у Темишвару, одржаној на отвореном, на обали реке Бегеј, учествовали су аутори из Румуније, Србије, Аустрије и БиХ. Фестивал "Лалошки шешир" организовао је Савез Срба у Румунији, у сарадњи са Удружењем карикатуриста Србије, Секцијом сатиричара Удружења књижевника Србије, Београдским афористичарским кругом и Удружењем афористичара "Први април" из Републике Српске.


– на 10. међународном фестивалу хумора и сатире „Бијељина 2013“, 5. априла.


– на Трећем фестивалу хумора и сатире „Жаока“ који је одржан 18. октобра 2013. године у Качареву.


– на Првом Фестивалу кратких књижевних форми „АВА 2013“, у Сремским Карловцима, 31. маја 2013. године, који је је био посвећен афоризму, вицу и анегдоти.


– на фестивалу Златна кацига у Крушевцу.


– на петом Сатира фесту, у Великој Плани, у библиотеци „Радоје Домановић“.


– на Четвртом књижевном сусрету под називом „ Пештански омнибус“, у Будимпешти, у оквиру Месеца српске културе у Мађарској, уз учешће двадесетак писаца из Мађарске, Немачке, Румуније, Француске , Италије, Аустрије и Србије. Организатор је био Културни и документациони центар Срба у Мађарској, а ово је био четврти по реду сусрет ове врсте.


– на уметничкој вечери одржаној у Вуковару, 22. новембра, у кући у којој је рођен Лавослав Ружичка, добитник Нобелове награде за хемију 1939. године. 


– на књижевној вечери у Градској библиотеци Врњачке Бање "Др Душан Радић", 12 априла.


– на "Мајским данима културе" у Ариљу, 28. маја, у читаоници Градске библиотеке.


– у сали Центра за културу "Филип Вишњић" у Угљевику, 11. септембра.


– у Дому културе у Пироту, 24. априла, пред великим бројем пријатеља хумора и сатире, представљена је антологија прича и афоризама “Српски хумор” на бугарском језику, коју је приредио др Ганчо Савов.


– у библиотеци „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу, у оквиру 25. Фестивала хумора за децу, 17 септембра, представљена је антологија српског афоризма за децу „Раздељак“ коју је приредио Александар Чотрић.


– у основној школи "Радоје Домановић" на Новом Београду, у оквиру обележавања 16. фебруара, Дана српске сатире, установљеног поводом дана рођења Радоја Домановића,13. фебруара 2014.


– У београдској Галерији "Прогрес" одржано је "Вече Јована Хаџи-Костића", поводом 80 година од рођења овог познатог новинара и публицисте. 


– У великој сали Центра за културу Чукарица, 26 фебруара ове године, одржан је омаж Брани Црнчевићу (1933-2011), у организацији Клуба писаца са ове београдске општине. 


– Поводом 70 година живота и 50 година књижевног рада, књижевнику Витомиру Теофиловићу Градска општина Гроцка је, уз приређени колажни рецитал од његових песама, афоризама и кратких прича, 4. новембра, у препуној свечаној сали, доделила Јубиларну плакету.


– Учествовали су представници БАК и на књижевним вечерима у Београду, Панчеву, Нишу, Новом Саду... Говорили на многим промовцијама књига.


– Афористичар Александар Баљак је 22. фебруара из Београда виртуелним путем био на вези са посетиоцима Музеја Светог Саве у Чикагу (САД). Захваљујући модерним комуникационим везама, удаљеност од осам хиљада километара није била препрека за присно дружење афористичара и љубитеља афористике из Чикага.


– Наравно, највећи одјек је имало појављивање неколицине наших чланова (Александар Баљак, Слободан Симић, Александар Чотрић, Бојан Љубеновић и Миодраг Стошић) у Другом Дневнику РТС-а, крајем прошле године. 


ПРЕВОДИ


Наши афористичари су превођени на стране језике.


– У Шпанији, у граду Хихону, објављена је Антологија европског афоризма, под насловом „Потписи тишине“ (Subtitulos del silencio), у којој су, међу тридесет најистакнутијих писаца кратке форме са Старог континента и тројица аутора из Србије - Александар Баљак, Александар Чотрић и Милан Бештић. Антологију је приредио Фернандо Менендез (Fernando Menendez), познати шпански песник, графичар и професор философије. Занимљиво је да је Мендез и илустровао Антологију.


– У припреми је и ове године ће бити објављене антологије српског афоризма на чешком и баскијском језику.


– Румунски часопис за културу и уметност "Caietele Columna" ("Кајетеле Колумна"), који тромесечно излази у граду Таргу-Жиу, објавио је у четири најновија броја, на целој последњој страни, афоризме српских аутора – Александра Чотрића, Ратка Дангубића, Весне Денчић, Ранка Гузине, Ђорђа Оташевића, Раше Папеша, Србе Павловића, Зорана Т. Поповића, Душана Пуаче, Момчила Михаиловића, Дејана Милојевића, Драгутина Минића Карла, Нинуса Несторовића, Јове Николића, Рада Јовановића, Петра Лазића и Иве Мажуранића.


– У Пољској је 2013. године објављена књига хумористичко-сатиричних прича Александра Чотрића. У књизи под насловом "Записи са заседања" (Zapiski s posiedzenia), налази се 71 изабрана прича које говоре о стварности Србије.


– У Прагу је у часопису српске мањине објављен шири избор афоризама Александра Баљка и Александра Чотрића на чешком језику.ЧЛАНОВИ БАК-а СУ ДОБИТНИЦИ БРОЈНИХ НАГРАДА


Афористичари БАК-а и у 2013. години освојили су већину значајних признања која се код нас и у региону додељују за хумористичко и сатирично стваралаштво. Да подсетимо:


– На Сатира фесту награде за животно дело добили су Саво Мартиновић и недавно преминули Бане Јовановић.


– Саво Мартиновић је добитник и награде „Јован Хаџи Костић“, за најбољу новинску сатиру коју додељују "Вечерње новости".


– На 14. Црногорском фестивалу, хумора, сатире и карикатуре, у Даниловграду, 23. 11. 2013. године, прву награду за афоризме добио је Саво Мартиновић.


– Удружење књижевника Србије, на својој годишњој скупштини, доделило је 7. децембра Витомиру Теофиловићу једно од својих најпрестижнијих признања – плакету са ликом Симе Матавуља, првог председника српског друштва писаца, рад вајара Остоје Балканског.


– Збирка афоризама "Покори се и почни" (Биндер, Београд, 2013) новосадског сатиричара Милана Тодорова проглашена је најбољом књигом афоризама на српском језику у 2013. години и понела је награду Београдског афористичарског круга. Књиге "Добре вибрације" Александра Чотрића и "Љубав за понети" Бојана Љубеновића биле су у најужем избору.


– На фестивалу сатиричне приче, прву награду је добио Слободан Симић за причу „Геј парада“, другу награду Зоран Станојевић за причу „Потрага за несталим“, а трећу награду понео је Александар Чотрић за причу „О човеку“. Додељене су и две специјалне награде. За најдуховитију минијатуру, „Скрати причу“, награђен је Витомир Теофиловић, а за најоригиналнију причу „Брачни двоугао“, награђен је Саво Мартиновић.


– У Удружењу књижевника Србије 19. јуна 2013. године свечано је уручена награда "Драгиша Кашиковић" сатиричару и познатом глумцу Зорану Ранкићу за књигу "Код Цара у подне". 


– На 27. Данима хумора и сатире „Вуко Безаревић“, у Пљевљама, Сатиричар из Ужица Раде Јовановић, добитник је награде „Типар“, за најбоље сатирично дело објављено ове и претходне године на простору бивше Југославије. Признање „Вуко Безаревић“, које се додељује за најбољу необјављену сатиричну причу, додељено је сатиричару Бојану Љубеновићу из Београда, за причу „Правда“.


– Награда "Радоје Домановић", уручена је добитницима на свечаности, одржаној 2. јула, у Удружењу књижевника Србије. Међу добитницима је и афористичар Драгослав Митровић из Швајцарске, који је проглашен за најбољег сатиричара у дијаспори.


– Станислав Томић, сатиричар из Зворника у Републици Српској добитник је „Вибове награде“ коју додељује лист „Политика“.


– Весна Денчић је добитник Награде "Наџи Наман" – књижевне награде за 2013. годину, за укупно стваралаштво, коју додељује Фондација Наџи Наман са седиштем у Либану.


– На 10. међународном фестивалу хумора и сатире у Бијељини, награду "Сатирично перо" добио је Станислав Томић из Зворника за афоризам "Јуче сам пјевао, данас ми је већ боље", а велику плакету фестивала за допринос сатиричном стваралаштву – Саво Мартиновић из Београда.


– У Бањалуци је 29. марта 2013. године у Банском двору одржан Седми фестивал комичног и критичког под називом „Смејада“. Другу награду је добио Станислав Томић из Зворника.


– Горан Мракић је добио годишњу награду Савеза писаца Румуније за своју књигу афоризама "Терористички контранапад". 


– На фестивалу "Лалошки шешир" У Темишвару додељене су плакете Александру Баљку и Александру Чотрићу


– Афористичар Зоран Ранкић добитник је признања "Ја, Крчединац", које му је додељено на међународној песничко-ликовној колонији "Крчедин 2013", одржаној од 25. до 28. јула у дому породице Јакшић у овом сремском месту, поред Дунава. Признање, које се састоји од плакете и уникатне стаклене вазе, додељују Зоран и Љубица Јакшић и удружење "Мој Срем".


– На 15. међународном фестивалу афоризама и карикатура "Струмица 2014" сребрну плакету је добио Васил Толевски из Македоније.


– Сатиричар из Београда Александар Чотрић победник је Првог Међународног конкурса за афоризме, који је одржан половином септембра 2013. године, у оквиру манифестације "Дани шљиве", у македонском граду Делчево. Чотрићу је у конкуренцији 180 афористичара са Балкана, припала награда "Златно буре" за афоризме на тему "Пази, шљива". Друго место освојио је Вељко Рајковић из Подгорице, а треће Мирослав Средановић из Београда. 


– Александар Чотрић добио је 2014. награду за најбољу хумористичку причу „Фудбалски навијачи” на 22. Међународном фестивалу хумора и сатире „Златна кацига” у Крушевцу.