ЗАВРШЕН САТИРА ФЕСТ 2018

НИНУСУ НЕСТОРОВИЋУ НАГРАДА "ВУК ГЛИГОРИЈЕВИЋ"

ЗА НАЈБОЉИ АФОРИЗАМ

Аутор најбољег афоризма Нинус Несторовић добио је награду „Вук Глигоријевић“ за афоризам Фестивала, проистекао из најбоље серије афоризама, који гласи: "Да морам данас поново да изаберем занимање, пре бих био вођа банде, него професор факултета. Не због пара, него због угледа..."


Драгољуб Мићко Љубичић (1962), мултимедијални уметник из Београда добитник је награде за «Сатиричну храброст» коју му је на Шеснаестом међународном фестивалу хумора и сатире «Сатира фесту 2018» уручио председник Београдског афористичарског круга др Слободан Симић.

У образложењу БАК-а наводи се да је „Љубичић међу најприсутнијим, најпрепознатљивијим и најактивнијим српским сатиричарима на медијској сцени“.


Ауторка првопласиране сатиричне песме Марина Кунбар из Јерусалима добила је награду „Растко Закић“ за песму «Хлеб насушни». На конкурсу је учествовало 70 песника, са 212 песама. Прва награда за причу уручена је књижевнику Томиславу Дрвару из Сомбора, аутору сатиричне приповетке «Спаситељ» која се међу 141 причом 68 аутора, издвојила тематиком, оштрином и литерарним квалитетом.


Признање „Златни круг“ за афирмацију сатире у свету понели су равноправно професор универзитета, књижевник, новинар и преводилац др Бранко Микашиновић (1938) из Вашингтона за књигу «Српска сатира и афоризми», објављену прошле године на енглеском језику у САД и Мартин Пребуђила (1960), српски и словачки књижевник и књижевни преводилац из Старе Пазове, за преводе српских афоризама на словачки и словачких на српски.


По први пут на „Сатира фесту“, одлуком жирија на чијем челу је био Југослав Влаховић, уручена је награда за сатиричну карикатуру „Никола Оташ“ нашем прослављеном карикатуристи Тоши Борковићу (1953). Награду названу по Николи Оташу (1960-2016), установили су Београдски афористичарски круг и Удружење карикатуриста Србије у знак сећања на овог карикатуристу, преминулог пре две године, који је за свој рад добио више од осамдесет домаћих и иностраних награда.


Скуп најбољих сатиричара из Србије и иностранства одржан је под слоганом „У краљевству афоризма“ и био је посвећен 120. годишњици прве књиге афоризама објављене у Србији, коју је написала краљица Наталија Обреновић, о чему је говорио Витомир Теофиловић.


На овогодишњем «Сатира фесту» учествовали су: Далиборка Шишмановић Кепчија (Швајцарска), Миладин Берић, Јово Николић и Станислав Томић (Босна и Херцеговина), Витомир Долински и Миле Ђорђијоски (Македонија), Владислав Влаховић (Црна Гора), Александар Чотрић, Бојан Љубеновић, Нинус Несторовић, Жељко Марковић, Ненад Ћорилић, Ненад Максимовић, Павица Вељовић, Лела Милосављевић, Ненад Митић, Зоран Додеровић, Жељко Желе Јовановић, Митар Ђерић Лаки, Саво Мартиновић, Братислав Костадинов, Раде Ђерговић, Владимир Ћалић, Ђорђе Оташевић, Горан Радосављевић, Марина Аристо Марковић, Драгутин Минић Карло, Витомир Теофиловић, Марко Миљковић, Весна Денчић, Нешко М. Илић, Деана Саиловић и Зоран Ђуровић (Србија).


Они су изабрани међу 106 афористичара који су на конкурс Фестивала послали преко 3.200 афоризама. 


Програм Сатира феста духовито и надахнуто водио је Миодраг Стошић.


Одржавање манифестације помогла је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије.