NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

OBRAZLOŽENJE ZA JOVU NIKOLIĆA, DOBITNIKA NAGRADE BEOGRADSKOG AFORISTIČARSKOG KRUGA "ZLATNI KRUG"

          Jovo Nikolić dobija nagradu "Zlatni krug" za afirmaciju satire u svetu, jer je, kako svojim književnim delom, tako i uređujući portal za satiru "Na prvom ste mjestu" i elektronski satirični časopis "Koncept", neizmerno učinio za unapređenje, popularizaciju, promovisanje i dostupnost satire kao književnog žanra. Nikolić je zaslužan i za antologičarski rad, recenziranje i predstavljanje knjiga, književne portrete autora, otkrivanje mladih talenata, adekvatno vrednovanje dela autora i upoznavanje i povezivanje satiričara iz regiona. Njegov portal je u protekle dve decenije postao prava enciklopedija balkanske i evropske satire. On sam je autor veoma decentnih i suptilnih aforizama u kojima je dobro odmerena svaka reč. Njegove misli su, ne samo kritički intonirane, već i edukativne, pedagoške, moralističke, filozofske, antropološke i poetske.

          Jovo Nikolić je rođen je 1958. godine u Tutnjevcu, opština Ugljevik u istočnom delu Bosne i Hercegovine. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Tuzli i Fakultetu za uslužni biznis u Novom Sadu.

Objavio je pet knjiga aforizama

          Uvršten je u preko 50 zbornika, antologija i leksikona. Priredio je Antologiju aforizama Bosne i Hercegovine: ,,Protesti moždane mase”, 2008. godine. Pored ostalog, dobitnik je nagrade „Vuk Gligorijević“ za najbolji aforizam na Satira festu, nagrade "Radoje Domanović" Udruženja književnika Srbije i priznanja "Ekselencija satire", dvostruki je laureat Festivala komičnog i kritičnog u Banjaluci, nagrade „Dragiša Kašiković“, Velike plakete Festivala humora i satire iz Bijeljine, međunarodne nagrade "Nadži Naman" u Libanu... Aforizmi su mu prevođeni i objavljivani na više svjetskih jezika. Živi i radi kao profesor u Ugljeviku.


          Evo nekoliko aforizama Jove Nikolića:


          Postignuto je jedinstvo misli i akcije. Niti šta mislimo, niti šta radimo.


          Pomozi Bože ako te ima. Ako te nema, reci da se ne nadamo.


          Amerika nema više Bika Koji Sjedi već onog koji skače na sve redom.


          Nećemo štedjeti na hrani makar jeli jednom dnevno. 


          Čovjek je prošao i evoluciju i revoluciju. U prvoj je izgubio rep, a u drugoj glavu.  

              

          Sinhronizovali smo ton i sliku. Ne možemo više ni da ih gledamo ni da ih slušamo. 

  

          Građanski rat je praktična stvar. Otvoriš prozor i braniš otadžbinu.


Obrazloženje pročitano na Satira festu 2022 pri dodjeli nagrade.