NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

 

У Алексинцу одржан десети балкански Фестивал хумора и сатире

ЈУБИЛАРНА "ЈУЖЊАЧКА УТЕХА"

Десети, јубиларни Фестивал балканског хумора и сатире "Јужњачка утеха" одржан је 4. марта у алексиначком Центру за културу и уметност, уз учешће аутора из Србије, Бугарске и Црне Горе. Пред бројном публиком у граду на Моравици, представили су се афоризмима, епиграмима и причама реномирани ствараоци ових жанрова: Румен Белчев и Михаил Вешим из Софије, Бранко Вуковић, Бојан Рајевић и Дејан Тофчевић из Подгорице, Слободан Симић, Бојан Љубеновић и Миодраг Стошић из Београда, Александар Чотрић из Панчева, Ивко Михајловић из Крушевца и Љиљана Крстић и Славомир Васић из Алексинца.


Главни уредник бугарског сатиричног часописа "Стршел" ("Стршљен") Михаил Вешим нагласио је да је за њега "веома значајно што је могао да упозна стваралаштво балканских колега, да се увери шта је интересантно публици у Алексинцу и да је потврдио уверење да, и поред локалних специфичности, сатира има универзални, свима разумљиви контекст".


У оквиру манифестације приређена је изложба више десетина цртежа познатог црногорског карикатуристе Дарка Дрљевића, који је на престижним међународним конкурсима освојио око 250 признања и имао преко шездесет самосталних представљања својих дела.


На Фестивалу је промовисан Алманах "Јужњачка утеха" са одабраним књижевним и ликовним радовима претходних учесника из Србије, Северне Македоније, Црне Горе, Бугарске, Румуније и БиХ. Ово дело је приредио Иван Матејевић из Алексинца и за њега је недавно добио награду "Радоје Домановић", Удружења књижевника Србије.

А.Ч.