"JUŽNJAČKA UTEHA" - TREĆI PUT

Balkanski festival humora i satire "Južnjačka uteha" održan je 3. oktobra u Centru za kulturu u Aleksincu, u organizaciji ove institucije, Biblioteke "Vuk Karadžić" i Beogradskog aforističarskog kruga.


Na Festivalu su učestvovali Dragutin Minić Karlo, Aleksandar Baljak, Slavomir Vasić, Bojan Ljubenović i Aleksandar Čotrić.


Učesnike je predstavio urednik Centra za kulturu Ivan Matejević, koji je ukratko govorio o značaju Festivala i izrazio je očekivanje da će postati tradicionalan i da će dobiti još veću podršku grada Aleksinca.


Aleksinačkoj publici naši poznati satiričari predstavili su svoje aforizme, priče i nove knjige. Promovisana je i antologija srpskog aforizma "Pucanj u rat", koja je nedavno objavljena u španskoj pokrajini Baskiji, a u kojoj je zastupljen i Aleksinčanin Slavomir Vasić.


"Južnjačka uteha" je izazvala i interesovanje lokalnih medija, pa su učesnici dali izjave za gradsku televiziju i radio stanicu.


Ovo je bilo treće izdanje Festivala, koji je i ove godine privukao veliki broj posetilaca, pa je sala Centra za kulturu bila premala za sve ljubitelje satiričnog književnog žanra.


Autori su posetiocima potpisivali svoje knjige i razgovarali s njima o aktuelnom trenutku srpske satire. Učesnici programa poklonili su svoja dela gradskoj Biblioteci i zahvalili domaćinima na odličnoj organizaciji Festivala.