ФЕСТИВАЛ ХУМОРА И САТИРЕ "ЈУЖЊАЧКА УТЕХА" У АЛЕКСИНЦУ

Четврти фестивал хумора и сатире "Јужњачка утеха" одржан је 19. септембра у Центру за културу и уметност у Алексинцу, у организацији ове установе и градске библиотеке "Вук Караџић". 


Учествовали су аутори из Београда и Алексинца - Драгутин Минић Карло, Слободан Симић, Славомир Васић, Александар Чотрић и Бојан Љубеновић.


"Радника може да отпусти свако, а пензионера само Свети Петар", поручио је Драгутин Минић Карло.


"Ко каже да не знамо да пливамо?", запитао је Слободан Симић, и одмах затим додао: "Буши чамац!"


Славомир Васић је на црнохуморан начин сагледао прилике у здравству: "Доктори су покушали да ме врате у живот, а вратили су ме у беду."


Проблемe исељавања Александар Чотрић је сажео у афоризам: "Две трећине младих желе да се иселе у иностранство. Једна трећина је то већ учинила."


О овој теми је гласно размишљао и Бојан Љубеновић: "Има излаз, мајсторе! Хоћу да изађем из Србије!"


У оквиру фестивала представљене су нове књиге: "Изабране приче" (сатиричне приче), Драгутина Минића Карла, "Трн у оку" (сатирични афоризми), Бојана Љубеновића, "Играње главом" (афоризми о спорту), Александра Чотрића, "Ја сам Србин, а ви како сте" (сатирични афоризми), Славомира Васића и "Одјеци у провалији" (антологија ерског афоризма), Слободана Симића.


Директор алексиначке библиотеке Синиша Голубовић константовао је да је "српска сатира, по броју аутора и квалитету радова, у самом балканском и европском врху, што су потврдиле и антологије српског афоризма и књиге домаћих сатиричара које су у последње две године објављене у Мађарској, Бугарској, Италији, Шпанији (на баскијском језику), Пољској, Македонији, Словенији, и Русији".