NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

Интервју са Јовом Николићем,
НОВИНСКА АГЕНЦИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - СРНА

БиХ - сатира - Николић - интервју

КАКО САМ ПРЕПЛИВАО ДРИНУ

 Разговарао: Грујо ЛЕРО

БИЈЕЉИНА, 22. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Афористичар Јово Николић, добитник награде "Драгиша Кашиковић", коју додјељује Издавачка кућа "Српска реч", каже да се сатиричари баве парадоксима, лицемјерством, медиокритетством у свим порама друштвене стварности, политиком и политичарима, полицијом, демонстрантима, подземљем које доминира поднебљем и ситуацијом у земљи коју најбоље знају људи из подземља.

     Николић у интервјуу Срни истиче да свака награда има свој значај, а камоли она коју додјељује Издавачка кућа "Српска реч". У посљедње вријеме афористичари из Републике Српске добили су неколико признања:
 
      "Први сам из РС који је освојио награду `Вук Глигоријевић`. То је било 2007. године на `Сатира фесту` у Београду. Новинари су то окарактерисали - да сам први успио препливати Дрину. Тако је настао афоризам: `Успио сам препливати Дрину. Остали сатиричари су у току`" - каже Николић.

      Николић наводи да је сатиричар увијек под теретом времена и да, пишући, са себе скида бреме: "Он је очевидац који ствари фокусира сензибилитетом критичара свега што нас је снашло и што ће нас снаћи. Предвиђа будућност на основу прошлости и садашњости. Дакле, свједок је овог времена и невремена, увијек је на вјетрометини, јер се бори са вјетропирима".

     Сама чињеница да је неко уочио рад сатиричара и наградио га - велики је успјех, а и потврда квалитета онима који тај посао раде - сматра Николић и истиче да се Београдски афористичарски круг, који представља скуп врхунских сатиричара, постепено ширио и изборио се да постане идејни појам за квалитет, а не само географски.
 
      Николић напомиње да је члан Београдског афористичарског круга. "Члан се постаје по позиву. Кад Управни одбор процијени да је неко достигао висок ниво квалитета, шаље му позив за учлањење" - објашњава он.
 
 Као главне сатиричаре култног Београдског афористичарског круга Николић издваја Александра Баљка, Александра Чотрића, Слободана Симића, Милана Бештића, Душана Пуачу...
 
     Николић - иако је приредио антологију босaнскохерцеговачког афоризма "Протести мождане масе", у коју је уврстио 64 аутора из Републике Српске и Федерације БиХ - ипак признаје да је веома ризично истицати нека имена, а да се другима не замјериш.

    "Антологија показује да се квалитетом издвајају: Божо Марић, Миладин Берић, Борислав Митровић, Слободан Јанковић. У посљедње вријеме и Ђорђе Латиновић, као и они који не пишу редовно, а таквих је навише у Републици Српској. Када је ријеч о ауторима из Федерације БиХ, одскачу: Екрем Мацић, Исмет Салихбеговић, Бојан Богдановић, док остали књижевници пишу афоризме узгред", каже  Николић.
 
     Он истиче да у посљедњих годину-двије хумор и сатиру у ФБиХ популарише Сабахудин Хаџиалић, који је за ту област покренуо недјељни елекстронски магазин.

      Говорећи о манифестацијама афористичара у БиХ, Николић напомиње да у Бањалуци већ деценију живи хумористичко-сатирични часопис "Носорог", који организује манифестацију под називом "Првоаприлска смејада".

    "У Бијељини се, поводом 1. априла - Свјетског дана шале, већ седам година заредом одржава `Међународни фестивал хумора и сатире`. Главни организатор је Удружење афористичара `Први април`, чији је предсједник Грујо Леро", додао је Николић.
 
     Коментаришући могућност да у Бијељини буде покренут сатирични часопис, Николић је цитирао афористичара Небојшу Иваштанина, који је једном приликом рекао: "Идеја није лоша, под условом да ником не падне на памет да је оствари".

     "Не постоји сатиричар који то не би подржао, али за све треба много живаца, пожртвовања, донатора, организатора.... Сви би то жељели - кад би неко други радио умјесто њих. За сада је Бијељини довољан и постојећи фестивал хумора и сатире, али и за то треба издвојити значајнија средства - да би могао бити основан и фонд за награде", рекао је Николић.

 Сајт под називом "На првом сте мјесту", који Николић уређује, усмјерен је првенствено на представљање остварења из свијета сатире у БиХ, али преноси и дешавања са подручја Балкана.

    "На овој веб-страници објављујем афоризме који задовоље критеријум квалитета. Сајт је веома посјећен и свакодневно стиже, заиста, много прилога", прича Николић.

 Коментаришући чињеницу да је бањалучки часопис "Носорог" додијелио награду Џулијану Асанжу за истину, Николић је истакао да је - сваки сатиричар Асанж. "Он разоткрива све оно што нас је снашло и што нам намеће сваколике - моралне, естетске и сваке друге дилеме", каже Николић.

     Николић најављује и нову књигу. "Све је спремно к`о напета пушка. Чекам само да прође Нова година, па да читаоцима понудим још једно литерарно уточиште - највјероватније под називом `Молекул је атомско склониште`", открио нам је наш саговорник.
 
    Награда "Драгиша Кашиковић", коју додјељује Издавачка кућа "Српска реч", Николићу ће бити уручена 28. децембра у Београду, у просторијама Министарства за дијаспору.

     Ево неколико Николићевих афоризама:

*  Када је Милош распорио Мурата, унутрашњи органи су најбрже изашли на мјесто несреће.

*  Политичар је човјек који се прави паметан док не дође на власт. Касније се прави луд.

* Ухапшеник је промијенио претходни исказ. Не пљује више режим, већ зубе.

* Умјетници нашег града организују хуманитарни концерт. Купите карту и помозите им да се прехране.

* Кад видим за шта сам се борио, дође ми да опет побјегнем.
 
* Теза да су криминалци под заштитом државе - није тачна. Никада слабији није штитио јачег.

* Ако неке политичаре желиш да видиш иза решетака, мораћеш да уђеш унутра", поручује Николић.
 
*   *   *
     Јово Николић живи и ради у Корају, општина Лопаре. Рођен 1958. године у угљевичком селу Тутњевац. Дипломирао је на Одсјеку за математику и физику на Педагошкој академији у Тузли, а завршио је и студиј финансијског менаџмента на Факултету за услужни бизнис у Новом Саду. До сада је објавио четири књиге афоризама: "Имитација логике", "Ланчана реакција", "Отворени прелом" и "Застава свих боја".