NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

МИЛАН Р. СИМИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ДРАГИША КАШИКОВИЋ"

Награда Драгиша Кашиковић за афористику, Издавачке куће Српска реч припала је за 2019. годину Милану Р. Симићу из Велике Плане, афористичару, књижевном критичару, есејисти и главном уреднику часописа за културу „Наш траг“. Симић је добио награду за афоризме објављене у „Политици“, „Новостима“, „Данасу“, „Етни“ и другим листовима и часописима, као и књигама „Чизма режим чува“ (1996), “Гласаћемо се још“ (1997), „Зовите ме Аристотел“ (2013) и „Жуљ на жуљ“ (2017).


Награду за публицистику добио је Драгољуб Којчић из Београда, а за новинарство Ганчо Савов из Софије.


О добитнику је одлучивао жири у саставу: књижевник Александар Чотрић (председник), историчар Предраг Остојић и председник Матице исељеника и Срба у региону Миодраг Јакшић (чланови).


Признање које се додељује за врхунске професионалне научне и уметничке домете и ширење слободе стваралаштва у областима којима се бавио истакнути писац, новинар, сликар, преводилац и политички емигрант Драгиша Кашиковић (1932-1977), биће уручено у понедељак, 17. јуна, с почетком у 12 часова, у Удружењу књижевника Србије, на четрдесет другу годишњицу Кашиковићевог убиства, које се догодило у просторијама листа Слобода, гласила Српске народне одбране у Чикагу.


Награду "Драгиша Кашиковић"за афористику претходних година добили су: Раде Јовановић, Слободан Симић, Александар Чотрић, Растко Закић, Филип Младеновић, Дејан Милојевић, Ива Мажуранић, Зоран Т. Поповић, Драган Рајичић, Владимир Јовићевић Јов, Момчило Михајловић, Весна Денчић, Драгутин Минић Карло, Васил Толевски, Витомир Теофиловић, Милан Бештић, Јово Николић, Александар Баљак, Душан Пуача, Бојан Љубеновић, Зоран Ранкић, Веселин Мишнић, Саво Мартиновић, Аркадиј Давидович и Раде Ђерговић.