NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

ПРОГЛАШЕНА НАЈБОЉА КЊИГА АФОРИЗАМА

У 2021. ГОДИНИ

Београд, 6. април - Збирка „Мисли у покрету“, аутора Александра Чотрића (1966), најбоља је књига афоризама на српском језику објављена у претходној, 2021.години, одлука је жирија награде „Раде Јовановић“.


У образложењу се наводи да је награђена збирка „садржи око три стотине афоризама у којима се наизменично смењују историјске, социо-психолошке и мета-опсервације о разним сферама људског знања и умећа, са актуелним сатиричним жаокама. Афоризме одликују фигуративност, стилско-поетички ефекти и тематско-значењска провокативност“.


Издавач књиге је „Српска реч“ из Београда.


Жири Београдског афористичарског круга, који додељује признање, радио је у саставу: Драгутин Минић Карло, председник, Витомир Теофиловић и Дејан Милојевић, чланови. Одлука је донета једногласно после прочитаних и размотрених 56 афористичарских књига објављених прошле године у Србији, БиХ и Црној Гори.


У најужем избору за награду „Раде Јовановић“ биле су књиге: „Мартинеле“, Саве Мартиновића и „Сизифове фусноте“ Бранка Вуковића

Признање добитнику биће уручено у оквиру манифестације „Летњи улични ерски кабаре“, која ће у августу бити одржана у Чајетини.

Награда „Раде Јовановић“ је установљена пре десет година, а досадашњи добитници били су: Александар Чотрић за 2012. годину, за збирку „Померање памети“; Милан Тодоров за 2013. годину, за књигу „Покори се и почни“; Нинус Несторовић за 2014. годину, за наслов „Ћути и пливај“; Зоран Т. Поповић за 2015. годину, за дело „Даће Бог, ако Бог да“; равноправно за 2016. годину Александар Баљак за књигу „Зидови на хоризонту“ и Александар Чотрић за „Тешке мисли“; равноправно за 2017. годину Ратко Дангубић за збирку „Црвени тепих“ и Екрем Мацић за дело „Тетоважа на леду“; равноправно за 2018. годину Слободан Симић за књигу „Ријалити шоу“ и Драган Копривица за наслов „Етида у ЦГ-молу“; Бојан Љубеновић за књигу „Противотров“ за 2019. и Ђорђе Оташевић за наслов „Цвркут пуњених птица“, за 2020. годину.


Одлуком Управног одбора Београдског афористичарског круга, награда се од 2016. године зове „Раде Јовановић“, у знак сећања на једног од најзначајнијих српских сатиричара и афористичара, који је живео и стварао у Ужицу – Радомира Рада Јовановића (1939-2016).


БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ