НОВА КЊИГА САТИРИЧНИХ ПРИЧА
АЛЕКСАНДРА ЧОТРИЋА


Александар Чотрић објавио је нову, трећу по реду, књигу сатиричних прича под називом „Причињавање“. Овај наслов изабрали су гласањем, између пет понуђених предлога, посетиоци сајта: www.cotric.com

У књизи коју је објавила издавачка кућа „Вук“ из Лознице, у библиотеци „Ведрокази“, на 158 страна налази се седамдесетак прича, насталих од 2007. године, од којих су неке објављиване у домаћим и страним часописима и новинама - Етна, Политика, Новости, Носорог (Република Српска), Крагујевачке новине, Стршел (Бугарска), Ла валиса (Италија)... У књизи је највише прича које се први пут објављују.      

Рецензенти књиге су књижевна критичарка Љиљана Шоп и сатиричар др Слободан Симић, а илустратор је познати карикатуриста др Шпиро Радуловић.

Љиљана Шоп је написала да се „Александар Чотрић, свесно и намерно, апсолутно концентрише на нашу савремену политичку сцену, друштвене проблеме и морални расап“.

„Његови јунаци су водећи политичари, страначки приваци, министри и директори, функционери свих фела, али и ошамућени, слуђени, немислећи, подељени и посвађани народ, који већ две деценије гласа за властиту пропаст“, запажа Љиљана Шоп.

Др Слободан Симић примећује да је „Александар Чотрић у новим причама видно напредовао“.

„Такав напредак је нарочито видљив у најуспешнијим причама нове књиге (Писци и читаоци, Очекивања, Дуго путовање у Европу, Улога, Прича о идиоту, Идеал...). То су сада вешто написане, зналачки вођене и, што је најважније за наведени жанр, суштински сатиричне и смислено критичке литерарне творевине. Посебно радује тематска ширина и нови поступци који откривају велики потенцијал и ретку особину учења од квалитетних узора“, истиче Симић.

За приче из књиге Чотрић је, поред осталих, добио књижевна признања "Радоје Домановић", "Јован Хаџи- Костић", "Стеван Сремац", "Миливоје Илић", "Ђорђе Фишер", као и награде на конкурсима "Златна кацига" у Крушевцу, "Чивијада" у Шапцу и на Црногорском фестивалу хумора и сатире у Даниловграду.

<< I >>