NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

КЊИГА СЛОВАЧКОГ АФОРИСТИЧАРА

НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

Београд, 7. септембар  – Ових дана објављена је на српском језику књига афоризама „К.О. од О.К“ словачког писца Ондреја Каламара. У збрици, чији је издавач „КомпјуТех“ из Београда налази се око пет стотина мисли које је превео Александар Чотрић. Поменута књига штампана је у оригиналу 2018. године у Словачкој и садржи све оно што је њеног аутора учинило популарним код великог броја читалаца у родној земљи: упечатљиве животне истине, неочекиване расплете, нове погледе на општепознате чињенице, бритки хумор и оштро расуђивање...


У предговору књизи Чотрић истиче да нам „словачки писац блеском свога духа осветљава и ону тамнију страну друштва“. „Он настоји да открије и жигоше све што је у сфери негативног спектра људског и друштвеног понашања. Чини то поетски лепршаво, разиграно и распевано и филозофски мудро, моралистички и поучно. Он афоризме види као начин и средства да се сам забави, а затим да такву реакцију производе и код других. Зато неки његови литерарни записи личе на успеле вицеве“, указује преводилац и аутор уводног текста.


Објављивање књиге на конкурсу је помогла СЛОЛИА из Братиславе, словачки државни Књижевно-информативни центар, основан 1996. године с циљем подршке издавању превода словачке књижевности у иностранству.


Ондреј Каламар је рођен у граду Зволену 1958. године и несумњиво, припада најпознатијим, најпродуктивнијим и најдаровитијим словачким афористичарима, којега смо први пут у Србији упознали пре неколико година, захваљујући преводима Мартина Пребуђиле из Старе Пазове. Објављује у словачким новинама, часописима и порталима:  „Дотики“, „Хуморикон“, „Рохач“, „Литерарни тижденик“, али у у српским „Књижевним новинама“, „Књижевном прегледу“, „Политици“, „Новостима“, „Разбибризи“, „Енигматици“, „Етни“...


Осим што је афористичар, Каламар је песник, прозаиста, публициста и сценариста. Заступљен је у Антологији словачких афористичара и карикатуриста „Афористи  - А фор исти“ (Петер Чалупа и Томаш Јановиц, 2020) и Антологији словачког афоризма на српском језику „Муње и громови“ (Александар Чотрић, 2020).  Добитник је награде „Екселенција сатире“, Удружења књижевника Србије 2021. године. Члан је Савеза словачких писаца и словачког ПЕН центра. Суоснивач је Удружења интернет аутора Pars Artem. Од 2002. године на челу је књижевног клуба „Зволик“.

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ