ФЕСТИВАЛ ХУМОРА И САТИРЕ КУЦУРСКИ КЛИП 2012.

     Програм овогодишњег, седмог по реду, Међународног фестивала Куцурски клип 2012. први пут је био амбициозно конципиран за два дана – за петак (23. новембар) и недјељу (25. новембар) и може се закључити да је у цјелини реализован. Према општој оцјени Фестивал је био квалитетно организован.
     На позив Организационог одбора Куцурског клипа 2012. одазвало се 38 аутора – хумористичара, сатиристичара, афористичара, карикатуриста и др. – који су своје креације креирали или на задату тему («Пророчанство Маја – да или не?») или на слободну тему. Аутори су углавном из Србије, али и из Мађарске, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније. Конкурсни материјал по обиму чине око 350 страна хумористично-сатиричних прича, есеја, пјесама, афоризама, скечева, вицева и сл.
     Једногласном одлуком стручног жирија на задату тему најбоље је одговорио Ђура Шефер Сремац из Руме. До сада се још није десило да су чланови жирија били једногласни када је била ријеч о задатој теми, али креације Ђуре Шефера, њихова разноврсност и оригиналност прије свега, дословно су их освојили. Оне с формалне стране представљају један цјеловити рукопис књиге, који ће КПД ДОК да постави на свој сајт у догледно вријеме. Друго и треће мјесто равноправно дијеле Ристо Филчевски (из Струмице) и Александар Деветак (из Врбаса). У случају слободне теме жири је прво мјесто додијелио Воји Жанетићу (из Београда), а друго и треће равноправно -  Живку Продановићу (из Загреба) и Миливоју Јозићу (из Новог Београда). Редослијед у категорији карикатура је: прво мјесто – Саво Бабић (из Лознице), друго мјесто – Никола Драгаш (из Панчева), треће мјесто – Александар Деветак (из Врбаса). Када је ријеч о Награди Соцки, награди која се додјељује за прилоге на русинском језику, њу су подијелили Серафина Међеши (из Куцуре) и Мирослав Силађи (из Врбаса); треће мјесто је припало Владимиру Сабо Дајку (из Куцуре). 

     Централна манифестација Куцурског клипа 2012. изазвала је велико интересовање па је Велика сала Дома културе Куцура по први пут од постојања Фестивала била пуна. Та чињеница се може тумачити и са констатацијом да је манифестацију коначно прихватила и публика.