Културно-просветно друштво ДОК – Куцура
Kulturno-prosvetno društvo DOK – Kucura
Културно-просвитне дружтво ДОК – Коцур
Kultúr-oktatási tártaság DOC – Kuczora
Cultural-Educational Society DOC – Kucura


ЗА СВАКОГ ПО НЕШТО НА КУЦУРСКОМ КЛИПУ 2011


     На позив Организационог одбора Куцурског клипа 2011 одазвала су се 44 аутора – хумористичара, сатиристичара, афористичара, карикатуриста и др. што је до сада највећи број. Аутори су углавном из Србије, али и из Словачке, Мађарске, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније. Из од преко 400 страна хумористично-сатиричних прича, есеја, песама, афоризама, скечева, вицева и сл. жирију није било лако изабрати најбоље. Донета је одлука да се ипак, некад једногласно а некад прегласавањем, у све четири категорије, ипак, издваја један аутор, а да друго и треће место деле два аутора равноправно. Тако је прво место на задату тему Попис наш насушни припало Митру Митровићу из Београда, а друго и треће место Ристи Филцевском из Струмице (Македонија) и Мирославу Средановићу из Смедерева. Прво место на Слободну тему припало је Миодрагу Лазаревићу из Пожаревца, а друго и треће равноправно су поделили Веселин Милићевић из Врбаса и Веселин Гајдашевић из Фекетића. Организациони одбор Клипа је, у складу са својим могућностима, доделио још две награде: Награду Соцки за хумористично-сатиричну креацију на русинском језику и Награду најбољи карикатуриста. Награда Соцки је ове године, изузетно, додељена равноправно и то Мирославу Силађију и Александру Деветаку (за превод на русински), обојици из Врбаса. Друго и треће место у тој категорији поделили су Јулијан Пап из Новог Сада и Јанко Сабо из Куцуре. Награда најбољи карикатуриста Клипа припала је Горану Ћеличанину из Варварина, а  друго и треће место Сави Бабићу из Лознице и Слободану Стевановићу из Београда.
     Неколико културних догађаја је обележило овогодишњи Куцурски клип, који је почео отварањем изложбе карикатура Горана Ћеличанина у фоајеу Дома културе Куцура. На отварању изложбе присуствовао је и познати карикатуриста. Председник Организационог одбора Куцурски клип 2011, проф. др Михајло Фејса, на отварању је водио краћи разговор са лауреатом-карикатуристом, који је, иначе, добитник многих признања и награда. Са конкурсом Куцурског клипа упознао се преко сајта једног од претходних победника, Александра Чотрића. Ћеличанин је том приликом први пут дошао у Куцуру, а постоји могућност да то не буде и последњи. Лауреат је показао изузетно добру вољу да се следеће године успостави и одређени вид сарадње између Међународног фестивала хумора и сатире Куцурски клип и Међународног фестивала хумора, сатире и карикатуре Златна кацига из Крушевца, који постоји већ две деценије, а коме је Ћеличанин један од оснивача. Изнета је нпр. и једна идеја према којој би неколико карикатуриста Златне кациге, уживо портретисали присутне на Куцурском клипу, а за надокнаду од једне књиге за куцурску библиотеку.
     Други догађај представља промоција најновијег 15. по реду броја Часописа за културу Ерато над Куцуром/Коцуром. Главни уредник проф. др Михајло Фејса је у кратким цртама изнео основне карактеристике најновијег броја часописа кога издају ИК Прометеј из Новог Сада и КПД ДОК - Куцура. И овај број као и претходни укључује афирмисане (поглавље «Високо подне») и књигом још неафирмисане књижевнике (поглавље «На крилима маште»), али укључује и каталог скулптура Новака Јововића «Љубав према природи» и поглавља посвећена превођењу («Бисери светске књижевности»), необјављеним документима («Из необјављених рукописа») и најзначајнијим културним збивањима на овим просторима у речи и фотографији («Културна хроника»). Насловну страну и вињете креирала је Марија Драговић, а у 15. број Ерата укључено је око 80 аутора. Чак четири прилога су усмерена на осуду злоупотребе белетристике у приватно разрачунавање са неистомишљеницима на најнижим основама, међу којима је и прилог-креација Мирослава Силађија, добитника Награде Соцки («Приколица уз Сплав од маште: апокриф 211»). Посебно литерарно вече Ерата планира се за Дан св. Трифуна и св. Валентина.
     Програм Централне вечери Куцурског клипа први пут, и то одлично, водиле су две Сање - Сања Колесар и Сања Полдрухи. Присутне је поздравио председник Савета Месне заједнице Јанош Нађфеји. Целовечерњи програм Клипа био је колажног карактера. У њега је укључено представљање оног дела конкурсног материјала који је ушао у ужи круг и оног који су креирали сами лауреати.  На сцену су од хумориста и сатиричара изашли Мирослав Силађи и Александар Деветак из Врбаса и гошћа из Смедерева, Јована Василијевић, а Сенка Иван и Стеван Самочета читали су афоризме Владимира Сегедија и Владимира Сабо Дајка, као и анегдоту Слободана Елезовића.
     Добро расположење публике током целе вечери највише су одржавали скечеви. Нова професорица русинског језика у куцурској Основној школи Братстсво јединство, Марина Кухар, је са ученицима 81 одељења припремила пет вицева, које су интерпретирали Наташа Човс, Марсела Магоч, Николета Недић, Мартин Макаји и Мирослав Тимко. Андреа Макаји и Јелена Фаркаш су наступили у скечу о сестрама које све нервира, а који су саме и припремиле. Глумци Драмског студија Греда из Бачког Доброг Поља, кога води Радоје Раонић, са два одвојена соло наступа, публику су буквално насмејали до суза. Етно клуб Отето од заборава претпремијерно се представио са делом монодраме Серафине Међеши “Ја бивши” у режији Ђуре Макајиа, са Силвестером Хорњаком у главној улози.
У програму су наступили и поп-рок бенд МКП из Врбаса, ВИС Багрем бели и певачка група Крајишници.
     Награда за најдужи клип Бербе 2011 припала је Катарини Фејди. Клип који је она донела имао је 32 цм.
     Након завршетка програма Централне вечери у Сали Дома културе, публика је подељена. Један део је отишао у просторије Добровољног ватрогасног друштва Куцура, а други у Мото клуб Пегасус. Након отварања Етно стола, кога су припремиле Жене КУД Жетва, Јанко Варга и Ново Јововић, госте у просторијама ДВД Куцура забављао је ВИС Багрем бели, а госте, углавном млађе генерације, поп-рок бенд МКП.
     Поред бројне публике, програме Куцурског клипа 2011 пратили су и Аранка Међеши, чланица НСРНМ, Никола Губаш, члан НСРНМ и председник КУД Жетва, Ново Јововић, члан Скупштине Општине Врбас и председник 3. Месне заједнице Врбас, Јанош Нађфеји, председник Савета Месне заједнице Куцура, Мирослав Силађи, портпарол Матице русинске и председник Месног одбора Матице русинске Врбас, као и гости из Хрватске на челу са Наталијом Хнатко, председницом Друштва Руснак из Петроваца.
     Програм овогодишњег Куцурског клипа у целини је конципирао и реализовао Организациони одбор, који су сачињавали Културно-просветно друштво ДОК, Етно клуб Отето од заборава, Културно-уметничко друштво КУД Жетва, Радна јединица Куцура Културног центра Врбас и Месни одбор Матице русинске. За сценографију су се побринуле Маријана Петричевић, Серафина Самочета и Снежана Радошевић. Организациони одбор је посебно захвалан Културном центру Врбас, ОШ Братство јединство, ДВД Куцура, Мото клубу Пегасус, као и превозној компанији Весна из Врбаса, ТТ хладњачи из Малог Иђоша и СТР Маркету С из Куцуре.
     Што се тиче медијског праћења, како у фази најаве тако и фази реализације, ОО Куцурски клип упућује речи захвалности РТВ Бачка, Гласу, Руском слову, Рутенпресу и Русинској редацији Радио Новог Сада. С друге стране, упућује најоштрије речи критике Русинској редакцији ТВ Нови Сад и главном уреднику Мирку Кањуху лично, који намерно није послао ТВ екипу на терен у Куцуру због предубеђења “да је на Клипу све на српском језику, а да русинског нема ништа”, што не само да није тачно него се граничи и са гетоизмом и са шовинизмом, због чега ће ОО КК да се обрати и генералном директору РУВ-а, Националном савету русинске националне мањине и Покрајинском омбудсману.
     Одржавање Манифестације суфинансирали су Покрајински секретаријат за прописе, управу и националне заједнице, Национални савет русинске националне мањине, Савет Месне заједнице Куцура и Општина Врбас.
     Међународни фестивал хумора и сатире Куцурски клип / Коцурска чутка / Kuczorai csutka / Kucura Corncob несумњиво је показао и доказао да је заиста специфичан, уникатан и својеврстан бренд, не само Куцуре и Општине Врбас, него и Војводине и региона.

проф. др Михајло Фејса

<< I >>