KУСТУРИЦИ НАГРАДА „ТИПАР“ У ПЉЕВЉИМА
 
Емир Кустурица добитник је награде„Типар“ на  XXV јубиларној манифестацији Дани хумора и сатире „Вуко Безаревић“  одржаној 25, јуна у Пљевљима. „Типар“ је једно од најпрестижнијих признања за сатирично стваралаштво на простору бивше Југославије.

Познатом редитељу награда је додељена за књигу мемоарских записа  „Смрт је непровјерена гласина“.  Емир Кустурица је због боравка у Паризу био спречен да прими награду, уз обећање да ће ускоро у граду на Брезници представити свој књижевни првенац, када ће му бити уручено признање које се састоји из плакете и новчаног износа.

„Јетким гласом, нудећи болну истину, Кустурица је потресао и продрмао наше просторе причом о прохујалој лепоти којој се приближавало зло. Искрено, чињеницама опточено приповедачко штиво расте заједно са својим читаоцем. Расте и упозорава.

На залутало питање зашто баш Емир Кустурица следи једноставан одговор: Тесно би свима било, осим њему, у друштву претходних добитника 'Типара' - Матије Бећковића, Душана Ковачевића, Милована Витезовића, Моме Капора, Петра Пајића, Александра Баљка, Илије Лакушића, дугогодишњег председника Удружења књижевника Црне Горе и академика ЦАНУ Жарка Ђуровића“, рекао је у образложењу председника жирија књижевник Миленко Јовић.

Награду за најбољу сатиричну причу на простору бивше Југославије добио је Дејан Миличић, књижевник из Пљеваља за причу „Варљива капља понизности“. На конкурс је пристигло 136 прича из свих држава региона.

„Grand prix“ за карикатуру „Ристо Пејатовић“  припаo је Миланку Каличанину, карикатуристи из Краљева. У конкуренцији 37 карикатуриста који су послали 101 карикатуру, жири на челу на Савом Бабићем из Лознице, Специјалну награду доделио је равноправно Милети Мићи Милорадовићу из Крагујевца и Влади Волашу из Београда.

У холу Дома Војска Црне Горе у Пљевљима приређена је изложба изабраних карикатура коју ће посетиоци моћи да погледају у наредних десетак дана.

На завршној манифестацији, одржаној пред 400 посетилаца, представљена је Антологија „Дана хумора и сатире“ под називом „Наши дани“, коју је приредио сатиричар из Београда Милован Вржина.

„Град Пљевља и манифестација Дани хумора и сатире дали су немерљив допринос освајању слобода на овим нашим просторима “, рекао је приређивач Антологије.

У Антологију су уврштени афоризми, песме, приче и одломци из романа и драма неких од најпознатијих сатиричара, као што су Радивоје Лола Ђукић, Алек Марјано, Драгомир Брајковић, Растко Закић, Радивоје Бојичић, Новак Килибарда, Слободан Симић, Александар Чотрић...

У програму XXV Дана хумора и сатире учествовали су писци из Црне Горе, Србије и БиХ – Александар Баљак, Драган Копривица, Александар Чотрић, Сабахудин Хаџиалић, Милорад Јокнић, Драгутин Минић Карло, Миленко Јовић, Илија Лакушић, Рајко Палибрк, Ратко Орозовић, Владимир Мићковић, Саво Мартиновић и глумци Марко Николић, Борис Пинговић, Пеђа Шушкавчевић и Богољуб Митић Ђоша.
Организатор фестивала је књижевни клуб „Далма“, уз покровитељство Скупштине општине Пљевља.
 

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ
<< I >>