NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ КЊИГУ АФОРИЗАМА
БОЈАНУ ЉУБЕНОВИЋУ

Београд, 4. март - Збирка „Противотров“ (Европски покрет пријатељства, Београд), аутора Бојана Љубеновић (1972), из Београда, проглашена је, одлуком жирија Београдског афористичарског круга, за најбољу књигу афоризама објављену на српском језику у 2019. години и понела је признање „Раде Јовановић“.


Жири истиче да је Љубеновићева књига, у којој се налази око хиљаду афоризама, својеврсна хроника нашег живљења, те да је аутор својим списатељским даром, храброшћу и врцавим духом приказао наш колективни лик. Награђена књига, наводи се у образложењу, приказује стварност без улепшавања, али и без зле намере, због чега је за некога експлозивна и опасна, а за некога лековита.


Признање ће Бојану Љубеновићу, иначе аутору сатиричне рубрике „ТРН“ у „Новостима“, бити уручено у августу, на манифестацији „Ерски улични кабаре“ у Чајетини.


Жири у којем су били Драгутин Минић Карло, председник, Саво Мартиновић и Дејан Милојевић, размотрио је 18 предложених књига афоризама које су на конкурс пристигле из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Северне Македоније, а у најужи избор су уврштене књиге „Црна рупа, бијели дим“, Екрема Мацића; „Мене сте нашли“, Ненада Ћорилића; „Хомо сатирикус“, Славомира Васића и „Усправљање“, Миладина Берића.

Досадашњи добитници награде „Раде Јовановић“, назване по истакнутом сатиричару из Ужица, су Александар Чотрић за 2012. за књигу "Померање памети"; Милан Тодоров за 2013. за наслов "Покори се и почни"; Нинус Несторовић за 2014. за збирку "Ћути и пливај"; Зоран Т. Поповић за 2015. за дело "Даће Бог, ако Бог да"; равноправно за 2016. - Александар Баљак за књигу "Зидови на хоризонту" и Александар Чотрић за "Тешке мисли"; такође равноправно за 2017. Ратко Дангубић за збирку „Црвени тепих“ и Екрем Мацић за дело „Тетоважа на леду“ и за 2018. Слободан Симић за књигу „Ријалити шоу“ и Драган Копривица наслова „Етида у ЦГ молу“.