Aforističar Božo Marić gostovao u Zenici
    U prostorijama Srpskog prosvjetno-kulturnog društva „Prosvjeta Zenica“
19. novembra, održano je izuzetno uspjelo književno veče. Poznati banjalučki aforističar Božo Marić nastupio je pred prilično zahtjevnom zeničkom publikom, pošto je Zenica i inače poznata kao najveći bosanski rasadnik aforističara i karikaturista: Muharem Omerović, Vuko Stanišić, Cakan Mulalić, Milija Lučić, Darko Samardžić-Kodar, Alija Hodžić, Kemal Mahmutefendić, Nebojša Ivaštanin, Bogoljub Ilić, Lono Alić, Zdeno Lacković, Čedo Paunović, Alija Kulenović, Suno Kovačević...
     
     Među njima je i Bojan Bogdanović koji je bio domaćin banalučkom aforističaru i njegov sagovornik u aforističarskom „nadgornjavanju“ pred brojnom publikom. Marić je Zeničanima prvo održao malo „slovo“ o satiri i njenoj nasušnoj potrebi u ovom turbulentnom vremenu ljudskih i društvenih previranja i važnoj ulozi koju, svojom angažovanom kritikom, na sebe preuzimaju poslenici duha; aforističari, pjesnici, karikaturisti... Nakon toga gost iz Banjaluke predstavio je svoju najnoviju knjigu aforizama „Peti, s desna“ i tako se ugrijao za aforističarski dvoboj sa Bogdanovićem.

     Dvoboj je protekao bez žrtava (ako političare i ostale mahere ne računamo kao kolateralnu štetu, dodao je B B).
     U nastavku satiričnopoetske večeri predstavljena je i prva  poetska zbirke, „Promjene i proročanstva“, mladog zeničkog  pjesnika Feđe Bogdanovića. U programu koji je trajao preko sat vremena, govorili su i književnici K. Mahmutefendić i Željko Grahovac. Svoj obol je dao i majstor džez gitare, Ivica Frančić, a stihove je čitala glumica „Bosanskog narodnog pozorišta“ Sabina Kulenović. 

<< I >>