Goranu Mrakiću uručena "Vibova nagrada" za 2010.

Piscu i novinaru iz Temišvara Goranu Mrakiću (32) uručena je 8. marta Vibova nagrada za 2010. godinu, koju mladim satiričarima dodeljuje list "Politika". Odluku o 16. laureatu Vibove nagrade doneo je žiri u sastavu: pesnik Ljubivoje Ršumović (predsednik), urednik u "Politici" Petar Mićković i satiričari Dragutin Minić Karlo, Aleksandar Čotrić i Nenad Vučetić.

Priznanje je Mrakiću uručio Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik lista “Politika”.

U obrazloženju žirija je navedeno da je Mrakić "buntovnik s razlogom", oštar beskompromisan i duhovit autor, koji kada piše, štedi reči, ali ne štedi mete svoje kritike. "Mrakić je mlad autor, ali piše znalački zrelo i potvrđuje misao Lava Tolstoja da su 'aforizmi najbolja forma za iznošenje filozoskih misli'", kazao je Ršumović i dodao da autor poseduje umeće da ceo roman ispriča jednom rečenicom.

Mrakić je rođen 1979. godine u Rumuniji i završio je Srpsku teoretsku gimnaziju "Dositej Obradović" u Temišvaru, gde je diplomirao istoriju 2001. godine na Zapadnom univerzitetu. Jedan je od urednika nedeljnika na srpskom jeziku "Naša reč". Objavio je dve zbirke pesama i zbirku aforizama, a zastupljen je i u više antologija pesama u Srbiji. Dobitnik je nagrade "Radoje Domanović" Udruženja književnika Srbije za najboljeg srpskog satiričara dijaspore 2005. godine. Prevodi sa rumunskog i srpskog jezika.

Nagrada, koja se dodeljuje od 1995. godine, piscima mlađim od 35 godina, u znak sećanja na satiričara i novinara "Politike" Vladimira Bulatovića Viba, sastoji se od diplome, bronzanog reljefa sa Vibovim likom i novčanog iznosa od 50.000 dinara.

Uručenju nagrade, pored ostalih, prisustvovali su ministar za dijasporu Srđan Srećković, državni sekretar u Ministarstvu Miodrag Jakšić, kao i satiričari Aleksandar Baljak, Slobodan Simić, Radoslav Tilger, Savo Martinović, Dragoslav Mišić, Miroslav Sredanović, Milko Grbović i drugi.

A.Č.